Index Vakbarát Hírportál

Kétezer éves gyermeksírra leltek Franciaországban

2021. január 15., péntek 19:28

Kétezer éves páratlan gyermeksírt tártak fel egy Clermont-Ferrand közép-franciaországi városban, a sírt vázákkal és állati áldozatokkal, köztük kutyával vették körül. Francia régészek különlegesnek nevezték a felfedezést. A gyermek véleményük szerint egyéves lehetett, amikor meghalt − írja az MTI.

A gyereket egy fából készült, 80 centiméter hosszú koporsóba temették, amelyet szögekkel és egy vastáblácskával díszítettek. A koporsót egyméterszer kétméteres sírba helyeztek, és köré mintegy húsz tárgyat tettek, köztük agyagvázákat és üvegedényeket, amelyeket valószínűleg olajokkal és gyógyszerekkel töltöttek meg. Találtak egy fél disznót és más disznóhúsmaradványokat, valamint két fej nélküli szárnyas tetemét. A fiú lábánál találták meg egy fiatal kutya maradványait, s az állat bronzzal díszített nyakörvet viselt, amelyen egy kicsiny harang volt. A páratlan régészeti lelet a clermont-ferrand-i repülőtér bővítésekor került elő.

A régészek elmondták, hogy találtak egy idősebb gyermekhez tartozó tejfogat is, amely az eltemetett fiú testvéréé lehetett. A gyerekeket akkoron családi birtokon temették el, ami azt feltételezi, hogy a közelben egy nagy méretű ház állhatott.

A halott mellé helyezett tárgyak igazán kivételesek mind mennyiségben, mind minőségben. Azt mutatják, hogy a családja kiváltságos lehetett. Kisgyermekkel eltemetett kutya jól dokumentált a régészeti leletekben, de itt a nyakörv és a harang igen szokatlan

− közölte az Inrap francia régészeti intézet.

Rovatok