Index Vakbarát Hírportál

Rosszul tudtuk, kik a legkeményebb légszennyezők

2021. január 16., szombat 15:03

Légszennyezéssel és szmoggal régóta együtt élünk, szinte már történelme van, mennyi füstöt, kormot, port és minden mást eregettünk a levegőbe, amióta dübörög az ipari civilizáció.

Azt gondolnánk, mindent tudunk róluk. Egy új, nagyszabású kutatás azonban meglepő eredményeket hozott, írja a The Guardian.

Hét európai ország 16 ezer lakóját kérdezték meg arról, hogy szerintük mi a két legnagyobb szennyezőforrás. A legtöbben az ipart és a közlekedést jelölték meg, füstokádó kéményekre és dugókkal teli forgalmas utakra utalva.

Való igaz, az ipar jelentős kibocsátó, ám néhány országban a mért részecskeszennyezés csak kevesebb mint 10 százalékáért felelős. Mindez az egyre szigorodó előírásoknak, hatásosabb szűrőtechnológiáknak, a szennyező anyagok ártalmatlanításának köszönhető.

Valójában a legfőbb részecskeszennyező ágazat mind a hét vizsgált országban a mezőgazdaság volt. Ezt a legtöbben nem is említették, figyelmen kívül hagyták, annyira nincs a köztudatban.

Közvetlenül tényleg kevés szennyező anyag származik az agráriumból. A haszonállatokból és a műtrágyából származó ammónia azonban jelentős légszennyező anyag.

Ugyancsak alulértékelték a válaszadók az otthoni fűtés szerepét. Holott mind a hét országban fontos szennyezőforrás, különösen Olaszországban, ahol elterjedt a fatüzelés, vagy Lengyelországban, ahol máig tömegesen égnek és tüzelnek a szénkályhák.

A váratlan eredmény a vizsgált hét ország valamennyi válaszadójára jellemző volt, és csak kis mértékben függött nemtől, életkortól és társadalmi-gazdasági helyzettől.

Rovatok