Index Vakbarát Hírportál

Kell a flash, ezért saját böngészőt készít Dél-Afrika

2021. január 28., csütörtök 11:56

Megrendítő történetek egy technikai megoldás halálának váratlan következményeiről.

Hogy a zavaró tényezőket rögtön az elején eltegyük az útból: a Dél-afrikai Köztársaság adóhivatalát South African Revenue Service-nek nevezik, ami rövidítve SARS, de nem tévesztendő össze a világon tomboló járványra is alkalmazott, súlyos akut légzőszervi szindrómát jelentő azonos rövidítéssel. Annyi viszont félreértés nélkül kijelenthető, hogy a SARS súlyos.

A történet kulcsa, hogy 2020 végén az Adobe felhagyott a régi internet egyik népszerű fájlformátuma, a flash támogatásával, így január első heteiben nemcsak a népszerű böngészőkben, de az Adobe lejátszójában is örökre elérhetetlenné váltak a flashben programozott tartalmak.

A dél-afrikai adóhivatalt ez nagyon érzékenyen érintette, mivel az adóbevallásokat és más hivatalos iratokat eddig flash widgetek használatával lehetett feltölteni a honlapjukra.

A hivatal ezért hétfőn saját böngészőt adott ki, amelyben továbbra is működnek a flash kiegészítők. 

A SARS böngésző azóta nemzetközi közröhejt tárgya, mint a legrosszabb IT-döntések egyike, hiszen a szakemberek nemcsak megoldhatták volna HTML + JS formok alkalmazásával a problémát, de – mivel a flash közelgő vége ismert volt – három és fél évük volt a megoldásra.

A SARS eFiling Browser egyébként egy lecsupaszított Chromium böngésző, amelynek két fő funkciója van: az adóhivatal honlapjának megnyitása és a megfelelő dokumentumok feltöltése az immár működő flashen keresztül. A hivatal egyébként nem kívánta kommentálni a történteket.

Szigorúan ellenőrzött vonatok

Nemcsak Afrikában okozott fennakadást a flash búcsúja, hanem KÍnában is. Azóta álhírnek bizonyult tudósítások szerint Dalian város vasútállomásán kellett leállítani a forgalmat, a forgalomirányító rendszer flash elemei miatt. Ez a valóságban nem történt meg, azonban volt annyi valóságalapja, hogy a forgalomkövető rendszer valóban működésképtelenné vált január 12-én, de a problémát azóta egy helyi flash lejátszóval megoldották.

(Borítókép: A Dél-afrikai Köztársaság adóhivatalának egyik épülete. Fotó: MD Photography / Shutterstock)

Rovatok