Index Vakbarát Hírportál

„Téridőfegyvert” kutatott az amerikai haditengerészet

2021. február 1., hétfő 08:37

Manapság, a kiélezett technológiai verseny idején egyetlen állam sem engedheti meg magának, hogy lemaradjon. Ez azt jelenti, hogy még az olyan, első pillantásra meghökkentőnek vagy bizarrnak tűnő ötleteket és feltalálóikat sem utasíthatják vissza alapos tesztelés nélkül, mint az amerikai haditengerészetnek dolgozó mérnök, Salvatore Cezar Pais „téridő-módosító” fegyvere (Spacetime Modification Weapon – SMW).

Hogy az amúgy elismert mérnök, aki a US Navy Légi Hadviselési Központ Repülőeszköz Divíziójánál (Naval Air Warfare Center Aircraft Division – NAWCAD) dolgozik, miért adta ezt a bizarr nevet az amúgy energiaforrásként és meghajtásként alkalmazni kívánt találmányának, azt nem tudni.

A WarZone által hivatalosan megszerzett dokumentumok alapján a titokzatos (és szabadalmaztatott!) eszköz a saját magáról elnevezett Pais-hatást felhasználva feltalálójának szavai szerint jelentősen kitolhatja a hagyományos tudomány határait. Már ha működik.

Fizika kikapcsolva

A honlappal folytatott levelezésében Pais azt állította, hogy a meghajtás kiiktatja a gravitációt, sőt egy hibrid légi-víz alatti járművet is képes meghajtani, a valóságunk szövetének legalapvetőbb szintjén hatva.

A fenti leírást hallva rögtön két dolog ugrik be a téma iránt érdeklődőknek. Az egyik, hogy ha a Pais-meghajtás tényleg működik, akkor ez magyarázat lehet a TicTac-incidensre, és még azt is megindokolná, hogy a sokszor egymásra is féltékeny haderőnemek közül miért a haditengerészetet választották a „fehér repülő cukorkák”. A másik dolog a fénynél gyorsabb haladást lehetővé tévő Alcubierre-meghajtás megvalósítása, amelynek hatásaiba még belegondolni is szédítő.

Természetesen a fenti, a józan észnek és az évszázadok alatt kialakult tudásunknak homlokegyenest ellentmondó állítások igazolására bizonyítékokra is szükség van. Első lépésként az is megteszi, hogy a haditengerészet finanszírozza a kutatásokat. Az átadott dokumentumok szerint már néhány százezer dollárt költöttek az eszköz kifejlesztésére.

Fúzió és egyéb apróságok

És hogy mi is lenne pontosan a „téridőfegyver”? A lelkét képező plazmakompressziós fúziós eszköz egy mini fúziós reaktor, ami a hírek szerint ellenkezés nélkül megkapta az általában kekeckedő szabadalmi hivatal engedélyét.

A plazmakompresszióhoz szükséges szigetelésért a nagy energiájú elektromágnesmező-generátor (High Energy Electromagnetic Field Generator – HEEMFG) lesz a felelős. A több száz oldalnyi számítást tartalmazó leírás szerint a szabadalom extrém magas energia szintek előállítására képes, amelyekhez képest „a hidrogénbomba nem több, mint egy öngyújtó”. Ez utóbbiak nyilván Pais saját szavai. A technológia újításokért lelkes, azonban kellő kétkedéssel felruházott olvasó számára joggal villanhat fel a Doki és fluxuskondezátora a Vissza a jövőbe című filmekből, Christopher Lloyd lenyűgöző alakításában. 

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján azonban sajnos nem dönthető el, hogy sikeresek voltak-e a kísérletek, azaz nem tudni, hogy tovább folyik-e a „téridőfegyver” kutatása, vagy esetleg szép csendben elfektették a sci-fi-könyvekbe való ötletet. Ha kiderül, mi biztosan megírjuk!

Rovatok