Index Vakbarát Hírportál

Orvosi szenzáció: egyszerre végeztek arc- és kettős kézátültetést

2021. február 3., szerda 12:32

Egyszerre végeztek arc- és kettős kézátültetést egy amerikai kórházban, hat hónappal a ritka műtét után a beteg már tanulja azt, miként pislogjon, mosolyogjon, csípjen, szorítson kezével.

A 22 éves Joe DiMeót augusztusban műtötték, két évvel azután, hogy súlyosan megégett egy autóbalesetben. Orvosai szerint a New York-i Egyetem Langone Health központjában végzett beavatkozás sikeresnek bizonyult – írja az MTI. 

Világszerte sebészek már mintegy 18 arcátültetést és 35 kéztranszplantációt végeztek a szervátültetés rendszerének amerikai felügyeletét végző UNOS szerint. Ám az egy időben végzett arc- és kettős kézátültetés nagyon ritka, eddig csak kétszer próbálkoztak vele:

DiMeo élete végéig gyógyszeres kezelést kap, hogy elkerüljék az átültetett testrészek kilökődését, és folytatódik rehabilitációja, hogy érzékelni tudjon, és új arca és karja működjön. Orvosai csak hat százalék esélyt adtak arra, hogy megfelelő donort találnak, olyat, aki azonos nemű, bőrszínű és karműködésű. Múlt év augusztusában találták meg a donort, és elvégezték a 23 órán át tartó beavatkozást.

A transzplantáció világában valószínűleg ez a legszokatlanabb beavatkozás. Első kézből tudom, hogy nagyon bonyolult. Az eredmény hatalmas siker

– mondta David Klassen, az UNOS orvosigazgatója. A 22 éves DiMeo az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott,

tudtam, hogy a javulás kicsiny lépésekből áll. Nagyon sok motiváció és türelem kell hozzá. És nagyon erősnek kell maradnod.

A férfi egyelőre nem mutatta a kilökődés semmi jelét. Szüleivel él, és ma már képes egyedül étkezni és öltözködni. A rehabilitáción gyakorolja szemöldöke felhúzását, szeme kinyitását, becsukását, ajka biggyesztését, a fütyülést, ujjai mozgatását. Már érzi új homlokát és azt, ha keze hideggé válik, és már képes hosszú haját eltolni arcából. A férfi, aki egykoron rendszeresen járt edzőterembe, ismét edzeni kezdett, és gyakorolja a golfütést is.

Rovatok