Index Vakbarát Hírportál

Megreformálják a törvényt, ami miatt a Facebook létezhet

2021. február 7., vasárnap 10:41

A híres 230. cikkely kimondja, hogy a távközlési szolgáltatók nem felelnek a felhasználók által közzétettekért.

Második hete van hivatalában Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, és három demokrata szenátor – Warner, Hirono és Klobuchar – máris beterjesztette a módosító javaslatát a sokat kárhoztatott 230. cikkelyhez. Ez a törvényi szakasz az a titokzatos köpönyegzseb, amelyből modern internetes cégek sora bújt elő az elmúlt évtizedekben.

A Biztonságos Tech (Safe Tech) munkanevű módosítás, hogyha ebben vagy akár más formában átmegy az amerikai törvényhozáson, olyan változásokat hoz, ami miatt nem lesz népszerű.

Az internetes pornográfiát elsőként szabályozó Kommunikációs Illendőségi Törvényt 1996-ban fogadták el, és szentesítette Bill Clinton elnök. Ennek egyik szakasza a 230. cikkely, amely szerint

interaktív számítógépes szolgáltatás vagy annak felhasználója nem tekintendő a rajta keresztül tartalmat szolgáltató kiadójának vagy szóvivőjének.

Ez a cikkely mentesíti a jogi felelősségtől az internetszolgáltatókat, illetve az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy Twitter, a szolgáltatásukon keresztül közzétett, például uszító tartalomért.

Így nem maradhat

Donald Trump nagyon támogatta a reformját, de a demokraták még nála is elszántabban készültek az elavult törvény megújítására.

A módosítást pénteken benyújtó szenátorok szerint a Biztonságos Tech törvény lényege, hogy megálljt parancsoljon a „az internetes zaklatásnak, stalkerkedésnek és diszkriminációnak”.

Az új változat szerint

interaktív számítógépes szolgáltatás vagy annak felhasználója nem tekintendő a rajta keresztül megszólalók kiadójának vagy szóvivőjének, kivéve ha szolgáltató pénzt fogadott el a megszólalás közzétételéért, vagy részben vagy egészben maga hozta létre vagy támogatta a megszólalás létrejöttét.

Az egyik beterjesztő, Warner szenátor szerint a törvény megállítaná az internetes csalások reklámozását. A helyzet természetesen ennél jóval bonyolultabb, hiszen alapjaiban változtatná meg az olyan, felhasználóknak pénzt juttató vállalkozások életét, mint a Patreon vagy a Medium blogszolgáltató, a Bandcamp vagy az Etsy.

A törvény alapján kártérítést kaphatnak a diszkrimináció elszenvedői, például amerikai bíróságon perelhetik a Facebookot a rohingya népirtás túlélői.

Következmények mindenképp lesznek

Oregon állam szintén demokrata szenátora, Ron Wyden szerint a módosítás nem várt következményei romba dönthetik az internetet.

Az üzleti kapcsolat jogi felelősséggé alakítása miatt a tárhelyszolgáltatók, felhőszolgáltatók meg a fizetős e-mail-szolgáltatók is üldözni fogják a tiltott beszédet

– figyelmeztetett.

A javaslat versenyezni kényszerül, mivel az asztalon van két másik kétpárti támogatású módosítási indítvány. Ezek közül az egyik egy lazább, átláthatóságot és számonkérhetőséget hangsúlyozó javaslat, a másik egy jóval keményebb, amely valószínűleg nem venné sikeresen a szólásszabadságra vonatkozó alkotmányossági vizsgálatot. 

Rovatok