Index Vakbarát Hírportál

Biztonságos internet nap az Indexen

2021. február 9., kedd 08:43

Ideje élhetőbbé tenni a webet, ezért a mai nap erről szól az Indexen. Cikkeink sokaságában hangot adunk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat missziójának, hogy gyermekeinkkel együtt biztonságban legyünk a neten.

A gyerekek több mint 77 százaléka került már veszélyhelyzetbe az interneten, azaz elmondása alapján botlott már olyan tartalomba a világhálót használva, amit valahová, valakinek jelenteni akart – derült ki a Microsoft tavalyi Digital Civility Index fantázianévre hallgató nemzetközi kutatásából, amelyet a techóriás munkatársai minden évben közel 25 országban elvégeznek.

A világszerte több mint tízezer, köztük magyar kiskorúak és felnőttek bevonásával készült kutatás eredményeit hallva az ember szülőként fejben már le is tette a nagyesküt mindenre, ami szent, hogy ha esik, ha fúj, mostantól a gyerekekkel minden hétvégén kirándulni megy, esténként csak a társas és a kézműveskedés, egyébként pedig halál a wifire, és az utódra csukja a digitális karantént.

Nyilván az említett pánikmódszertan semmire sem megoldás, bár kétségtelenül érdekes társadalmi kísérlet lehet ismét megpróbálni úgy élni, mint a kilencvenes években. Hacsak tényleg nem szeretnénk családostul kiiratkozni a valóságból, az internet okozta mai riasztó tendenciát csak egyféleképpen oldhatjuk fel.

Rengeteg megszerzett tudással és még több tudatossággal.

És hogy kinek a felelőssége magára szedni a gyermekeinket patrónusként megvédő webkettes műveltséget? A számok erre is választ adnak, és a jó hír az, hogy kisméretű közeli hozzátartozóink hozzánk fordulnának, ha baj van. Legalábbis a gyerekek 89 százaléka globálisan azt válaszolta, hogy bízik a szülők és a pedagógusok segítségében, amennyiben atrocitás éri az interneten.

Így hát, kedves szülőtársak, pedagógusok, és mindenki, aki felnőttnek érzi magát, ideje, hogy felkészüljünk a nethasználat közben bajba jutott gyerekek kérdéseire, akik feketén-fehéren jelezték, hogy e tekintetben megbíznak bennünk.

Éppen ezért az Index Magyarország egyik gigaportáljaként csatlakozik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felhívására a Safer Internet Dayhez.

Naponta a milliót is meghaladó magyar olvasót elérve tartalmaival, az Index nem csupán méretéből, szellemiségéből adódóan is fokozottan érzi a maga felelősségét, hogy az Európai Bizottság kezdeményezése, a biztonságos internet napja különösen nagy figyelmet kapjon az oldalon. Éppen ezért a nap folyamán számos témába vágó, reményeink szerint hasznos és segítő tartalommal jelentkezünk.

Tartsanak velünk!

(Borítókép: Leon Neal / Getty Images)

Rovatok