Index Vakbarát Hírportál

Selejtezi a régi Edge böngészőt a Microsoft

2021. február 6., szombat 10:14 | aznap frissítve

Viszlát régi Edge, szevasz új Edge!

A Windows 10 áprilisi frissítésével a Microsoft nyugdíjazza internetböngészőjét, az Edge-et, és új Edge böngészőt kapnak a felhasználók.

Az első Microsoft-böngésző, az Internet Explorer a redmondi operációs rendszer szerves részévé válva két évtizede kiszorította a piacról a Netscape Navigatort, és a legelterjedtebb böngészővé vált.

A biztonsági hibáktól és esetleges rossz technikai megoldásoktól hemzsegő Internet Explorert kicsit elhanyagolta a cég, így a Mozilla Firefox, a Google Chrome és az Apple Safari böngészője nagyon beelőzte.

Az évek során a leggyűlöltebb böngészővé váló Internet Explorer egyébként máig jól van, és a Windows operációs rendszer részeként egy százalék körüli szeletet birtokol a böngészők piacából.

A Microsoft ezután egy új lapot nyitott, és „Spartan” néven új böngésző fejlesztésébe fogott, ez lett az Edge, ami 2015-ben jelent meg a Windows 10-ben. A szakma kedvezően fogadta, a közönséget viszont hidegen hagyta: csak 2019 közepére tudta megelőzni az Internet Explorer 11-et.

Az április közepén érkező nagy Windows-frissítés lezárja az Edge történetét, de csak félig-meddig, a program ugyanis Edge Legacy néven él tovább. Az Edge nevet a több éve fejlesztett és érdeklődőknek szabadon elérhető új böngésző viszi tovább, de ez a nyílt forráskódú Chromiumon alapul majd.

Windows 10 alatt így három Microsoft-böngésző lesz elérhető, a piac többi szereplője (Chrome 63,63%, Safari 19,37%, Firefox 3,65%) pedig reszkethet.

Rovatok