Index Vakbarát Hírportál

Képeket küldött a Marsról a kínai szonda

2021. február 9., kedd 14:32 | aznap frissítve

Nagy a nyüzsgés a vörös bolygó körül: az Egyesült Államok, Kína és az Egyesült Arab Emírségek eszközei majdnem egy időben érkeznek.

Fotókat küldött a Marsról a tavaly júliusban útnak indított kínai szonda, a Tianwen–1. A fekete-fehér képeken felismerhetők a vörös bolygó geológiai képződményei, a Schiaparelli kráter, a Valles Marineris, és a kanyonok.

A képeket 2,2 millió kilométer távolságban készítette a Tianwen–1.

Kína a hatodik ország, amely eszközt állít Mars körüli pályára – a NASA, a Szovjetunió, az Európai Űrügynökség, India és az egy nappal korábban érkező Egyesült Arab Emirátusok eszköze után.

A Tianwen–1 három különböző egységgel érkezik: egy keringő modul, egy leszállóegység és egy Mars-járó. A kínai Mars-járó eszköz a tervek szerint májusban ereszkedik a Mars felszínére az Utopia Planitia síkságon.

Kína hatalmas pénzeket fektetett űrprogramjába, amely hatalmas lépésekkel fejlődik azóta, hogy 2003-ban először embert juttattak az űrbe, és sikeresen küldtek önjáró szondát a Holdra. A Kínai Nemzeti Űrhivatal közlése szerint a Tianwen–1 szonda jó állapotban van.

A legkisebb és legnagyobb királyfi

Az Egyesült Arab Emírség Hope nevű szondája kedden elsőként áll Mars körüli pályára, egy 27 perces rakétás fékezést követően.

Kicsit később érkezik az amerikai Perseverance Mars-járó, ami február 18-án fékez le a bolygó légkörében. A legveszélyesebb szakasza a légköri fékezés és leérkezés – a szakemberek ezt nevezik a „rettegés hét percének”. 

A siker soha sem garantált, főleg amikor a legnagyobb, legnehezebb, és legbonyolultabb Mars-járóval próbálunk landolni a legveszélyesebb terepen

– fogalmazott a NASA programját vezető Allen Chen.

A leszállásra kijelölt hely a Jezero kráter, ami egy kiszáradt tómeder, ahol élet nyomai és ásványok után kutat majd.

Rovatok