Index Vakbarát Hírportál

Kutyakütyü aranyáron

2021. február 11., csütörtök 06:23

Szteppelni már jól tud a Boston Dynamics robotkutyája, de egyelőre még nem világos a konkrét felhasználás és a magyar fogyasztói ár.

A magyar Alza áruházlánc sajtóbemutatóján ismerhettük meg a Boston Dynamics által fejlesztett Spotot. A robotkutyát az USA-ban többféle feladatra, többek között űrkutatásra szánják.

Nálunk „Alíznak” keresztelték az egy méter hosszú és több mint 30 kg tömegű robotkutyát, amely különböző minőségű felületeken is képes járni, akár 6 km/h-s sebességgel is. A négylábú robot kamerákkal érzékeli 360 fokban a környezetét, és legfeljebb 14 kg terhet tud szállítani. A cserélhető akkumulátor 90 percig képes működésben tartani a vízálló eszközt akár esőben is, vagy mérgező gázzal, radioaktív sugárzással szennyezett légkörben.

Ahogy a robotporszívó mára rengeteg háztartás szerves részévé vált, és hamarosan a robotfűnyíró is megjelenik a kertekben, ugyanúgy fog elterjedni számtalan új technológia a háztartások szintjén, hogy szinte észre sem vesszük.

– állítja Takács Csaba, az Alza.hu igazgatója.

Hogy milyen konkrét módon tudja majd „bevetni” Alízt, a robotkutyát az átlag magyar vásárló, az még egyelőre nem világos. Takács Csaba a bemutatón egyetlen példát mondott el: egy nagyobb építkezésen, az emberek számára nem igazán elérhető helyekre tudnak beférkőzni, valamint leellenőrizni az építkezés állapotát. Nincs még egyelőre magyar kereskedelmi ár sem – jelenleg 75.000 dollárért, tehát magyar árfolyamon 22 125 000 Ft-ért árulják ez elektromos négylábút az USA-ban; ha magyar kereskedelembe kerülne a kutya, akkor erre nyilván rájön még az áfa és a kereskedői rés is.

A sajtóközleményben így fogalmazott az Alza:

Alíz várható fogyasztói ára egyelőre nem ismert, jelenlegi értéke több tízmillió forint nagyságrendű, a bevezetésig azonban még sok minden változhat a piacon.

Magyarán: jó eséllyel

nem rohanják meg azonnal a magyarok a boltokat egy robotkutyáért, amikor végre kapható lesz.

A robotkutyát olyan eszközzel irányította az operátor, amely úgy nézett ki, mintha egy Nintendo Switch kézi konzolt egy Xbox One gamepaddal kereszteztek volna. Az eszköz tabletrészén a kamerán keresztül érkező feed látható, és a kutyát a videójátékokhoz hasonló módon a karokkal és a gombokkal lehet irányítani. Kár lett volna kihagyni a kérdést, hogy a tűzgombbal lehet-e lőni, de csak azt a száraz választ kaptuk, hogy

a tűzgomb nem csinál semmit.

No de mire képes Alíz?

A magyar női névre keresztelt robotkutyának tényleg elképesztően rugalmas mozgását nehéz szavakkal leírni, viszont a lenti videón, amely a bemutatón készült, ez jól látható. A robotkutya erőteljesebb lökés vagy rúgás hatására sem dől fel. Ezt a bemutatón a jelenlévő újságírók és Takács Csaba is kipróbálták: a kutya tökéletesen bírta a durva lökéseket is.

A kutya egyébként egyelőre csak egy alapprototípus, és különböző módokon lehet továbbfejleszteni, akár extra kiterjesztéseket, kütyüket aggatva rá, illetve különféle szoftvereket, mesterséges intelligenciát lehet írni hozzá. Az egyik felhasználási terület az USA-ban az űrkutatás. Hogy nálunk a különféle vállalkozások miképpen használják fel (ha egyáltalán elterjed a Spot), az még a jövő zenéje.

Boston Dynamics - Olvasónk küldte

(Borítókép: Sóki Tamás / Index)

Rovatok