Index Vakbarát Hírportál

Fedőcéggel szerez helyet az orosz űrhajón a NASA

2021. február 12., péntek 09:39

Arra az esetre, ha a SpaceX-küldetésnek technikai problémái akadnának.

A következő orosz Szojuz űrhajóra jegyet váltó, Axiom Space nevű texasi cég mögött valójában az amerikai űrügynökség áll. A NASA keddi közleménye szerint a lépés a Nemzetközi Űrállomás legénységének fenntartása miatt válhat szükségessé.

Ez lenne a második alkalom, hogy a NASA fizető vendég az orosz űrprogramban: legutóbb a Boeing segítségével foglaltak öt helyet 2017-ben. Akkor a Boeing az Energija orosz rakétagyárral kötött, egyéb jellegű üzlet részeként foglalt le öt űrhajós helyet 374 millió dollár értékben.

Legutóbb 2020-ban Kate Rubinst utaztatták a Szojuzon 90 millió dollárért, ráadásként vállalták, hogy két évig orosz rakományt indítanak a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A NASA az űrsikló program 2011-es elállítását követően szorult külső segítségre, de amikor az oroszok felsrófolták az árat, magánvállalatok felé fordultak. Így tavaly óta immár a SpaceX rakétáin is indítanak űrhajósokat. Az Elon Musk űrcégébe vetett bizalom azonban nem sziklaszilárd, ezért keresnek tartalék megoldást arra az esetre, ha technikai problémák adódnak.

Az amerikai űrügynökség Verge című online újságnak névtelenül nyilatkozó munkatársai szerint a NASA már hónapok óta tárgyal az orosz állami űrvállalattal, a Roszkozmosszal, mert szeretnének a Crew Dragon- és a Boeing Starliner-utakat Szojuzra cserélni.

Most az április 10-re tervezett, háromfős MS–18-küldetésből pöccintenék ki az egyik orosz asztronautát.

Rovatok