Index Vakbarát Hírportál

A Fortnite fejlesztője az EU-ban is bepanaszolta az Apple-t

2021. február 17., szerda 15:03 | aznap frissítve

Nem az Epic Games az egyetlen, akit bánt az Apple 30 százalékos jutaléka.

Piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt panaszt emeltek az Apple ellen ez Európai Bizottságnál, közölte szerdán az Epic Games. A népszerű Fortnite játék fejlesztője az Apple alkalmazásboltjának 30 százalékos jutalékát versenyellenesnek tartja, ezért az Európai Unió végrehajtó szervének versenyjogi igazgatóságához fordult.

Az Epic szerint az Apple nemcsak megkárosította, hanem „teljesen kizárta a versenytársakat a programok terjesztéséből és a fizetési folyamatból.”

Mint ismert, a játékfejlesztő saját fizetési megoldást indított, hogy kikerülje a vaskos jutalékokat, az Apple ezért kizárta őket az App Store alkalmazás áruházból, és elvette fejlesztői jogosítványaikat.

Az Epic válaszul panaszt emelt az iPhone-gyártóval szemben – az EU-n kívül – az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában is.

A két cég közötti konfliktus várhatóan idén májusban kerül bíróság elé az Egyesült Államokban.

Az Epic nem az egyetlen cég, amelynek problémái akadtak az Apple szabályaival. Az online zeneszolgáltató Spotify és a csevegőprogram Telegram is panaszkodott a magas jutalék miatt. A cupertinói cég ráadásul egyre éleződő konfliktusban áll a közösségimédia-óriás Facebookkal.

Rovatok