Index Vakbarát Hírportál

A Holdra készül a Puli

2021. február 18., csütörtök 06:30

A Hold felszínének felkutatására kifejlesztett miniatűr rover a közkedvelt magyar juhászkutya nevét vette fel.

A Hold felszínén konkrétan a víz utáni kutatáshoz fejlesztették ki ezt az apró, szuperkönnyű rovert, amely megnyerte a NASA pályázatát.

A hobós bundájáról közismert magyar terelőkutyáról elnevezett Puli rover egy olcsó platform, amelyet különböző hasznos terhek szállítására terveztek.

Az eszköz súlya kevesebb mint 400 gramm, célja a vízjég vizsgálata a holdtalaj felszín alatti hidrogéntartalmának azonosításával és feltérképezésével.

Háttérsugárzást keres, majd a háttérsugárzás másodlagos sugárzást vált ki a Holdból. Összehasonlítja a háttérsugárzás spektrumának különböző energiáit a víz megtalálásához 

– mondta Hazadi Mátyás, a budapesti székhelyű Puli Space Technologies Ltd. műszaki mérnöki vezetője a Reutersnek.

A NASA sztratoszferikus infravörös csillagászati obszervatóriuma (SOFIA) tavaly először erősítette meg a víz létezését – és ezáltal a rakéta-üzemanyag, a rehidratáció és az oxigén lehetséges forrását – a Holdon.

A rovernek négy, egymástól függetlenül kormányozható kereke van, amelyek lábszerű, gumírozott küllőkből vannak kialakítva, és 40-45 fokos lejtőkkel skálázhatók, prototípusait holdszerű terepen tesztelték Hawaiiban és Marokkóban.

A NASA fejlesztési alapjai által támogatott cég arra számít, hogy a Puli a következő évtől készen áll a holdmisszióra.

Rovatok