Korábban kezdett el olvadni idén tavasszal az Alpok hava a klímaváltozás és a hegyi ökoszisztémában bekövetkezett hirtelen változások miatt a Manchesteri Egyetem kutatói szerint.
Ezek a változások negatív hatással vannak ennek az értékes ökoszisztémának a működésére
– állapították meg a kutatók.
Az új vizsgálat azt demonstrálja, hogy az alpesi talajban milyen létfontosságú mikroorganizmusok vannak veszélyben a globális hőmérséklet emelkedésének következtében. Ezek a mikrobák fontos szerepet játszanak a felszín feletti élet fennmaradásában, mivel ezek hasznosítják és keringetik újra azokat a kulcsfontosságú tápanyagokat, amelyek minden növény és állat, köztük az ember létének alapjai. Szabályozzák a talajban tárolt szénmennyiséget is, ezzel bizonyos mértékig kordában tartják a klímaváltozást.
Télen az alpesi talaj mikrobái a hótól függnek, hiszen az hőszigetelő takaróként működik, lehetővé téve számukra, hogy az alpesi hideg tél idején is tovább folytassák munkájukat. Becslések szerint azonban az évszázad végére a jelenleginél 100 nappal korábban fog megkezdődni az Alpok téli hótakarójának olvadása
– olvasható a tanulmányban.
A kutatók bemutatták, milyen hatással van mindez a mikrobák fontos funkcióira. Eredményeiket a The ISME Journal tudományos lapban mutatták be.
Ennek következtében a jövőben a klímaváltozás hatására a hóval csupán szezonálisan borított ökoszisztémák funkciójukat csak csökkent mértékben lesznek képesek ellátni, ami veszélyezteti a szén-visszatartást és a növények termelékenységét. Ez negatív hatással lesz a mezőgazdasági termelésre és tönkreteheti a természetes ökoszisztémákat. Megváltoztatja a szén éves áramlását is, ami nagy eséllyel tovább fokozza a klíma melegedését – vélte Broadbent.