Index Vakbarát Hírportál

Panorámaképeket küldött a Perseverance marsjáró

2021. február 26., péntek 12:40

360 fokos körpanoráma rögzítésével tesztelte Mastcam-Z nevű kameráját a NASA szondája.

Három nappal sikeres leszállása után 142 fotóból összeálló képet készített a Perseverance környezetéről, a Jezero kráterről.

A földi irányítás már a hétvégén összehegesztett egy képet a marsjáró navigációs kamerarendszerének képeiből, de a robotikus karra szerelt Mastcam-Z sokkal jobb minőségű képek készítésére alkalmas.

Az eszközből fejhez hasonló módon kiemelkedő Mastcam-Z rendszer a Perseverance elődjén, a 2012 óta működő Curiosity marsjárón lévő kamera fejlettebb változata, amely zoomolásra is képes (a névben innen a Z).

A Mastcam-Z fotóin a kráter fala és az ősi folyódelta sziklái is kivehetők a távolban. A kamera segítségével fogják meghatározni, honnan vegyék azokat a mintákat, amelyeket a Perseverance egy későbbi begyűjtő küldetés számára hátrahagy majd.

A Perseverance-t irányító csapat jelenleg a leszállóhely környezetét vizsgálja. A felkészülést követően várhatóan még idén tavasszal beindítják a marsjáró által hordozott drónt, az Ingenuityt.

A Perseverance a 2,7 milliárd dolláros Mars 2020 program szíve, egyben az amerikaiak negyedik és legnagyobb marsjárója, amelynek küldetése, hogy élet nyomai után kutasson a vörös bolygón. A program honlapja itt érhető el

Rovatok