Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen leszállt a Marson a Perseverance

2021. február 18., csütörtök 20:02 | aznap frissítve

A NASA Perseverance marsjárója csütörtök este sikeresen landolt a Mars felszínén, ahonnan képeket is küldött. 

A Mars-szonda magyar idő szerint percekkel tíz óra előtt kezdte meg fékezését a Mars légkörében. Az út legveszélyesebb szakasza a légköri fékezés és leérkezés – a szakemberek ezt nevezik a „rettegés hét percének”. A Perseverance 10 g-vel lassult a Mars légkörében, nem sokkal később sikeresen kinyitotta ejtőernyőjét, miközben levált a hőpajzs.

A leszállás online közvetítését több millióan követték élőben a YouTube-on és Twitchen.

A Perseverance az ötödik és legnagyobb amerikai marsjáró szonda, leszállását a NASA két Mars körül keringő szondája – a Mars Reconnaissance Orbiter és MAVEN – követi, amelyek továbbítják a felszínről érkező jeleket.  A rádiójelek 11 perc és 22 másodperc alatt érnek el a Mars közeléből a Földre, egy eseményre adott reakció így alig kevesebb mint 23 perc alatt érkezik vissza – emiatt az eszköz ötszázezer kódsoros programjával önállóan hajtotta végre a leszállást.

A Perseverance-t tavaly júliusban indították a floridai Cape Canaveralról. A marsjáró a 49 kilométer átmérőjű Jezero-kráterben egy kiszáradt, ősi tó medrében landolt, ahol élet nyomai után fog kutatni.

A Perseverance nevének jelentése: állhatatosság. Ez az első olyan eszköz, amit kifejezetten az élet felkutatásának céljából küldtek a Marsra.

Harmadiknak érkeztek

Mint ismert, február elején egymás után három ország űreszköze érkezett meg a vörös bolygóhoz. Elsőként az Egyesült Arab Emírségek Al Amal légkörkutató szondája állt pályára, ezt követte a kínai Tianwen-1, amely a tervek szerint májusban landol az ország első marsjárójával. 

Rovatok