Index Vakbarát Hírportál

Haldokló fiától búcsúzhatott az anya az arcfelismerésnek köszönhetően

2021. március 1., hétfő 08:17 | aznap frissítve

A tragikus történet megnyugtató módon zárulhatott az anya számára, ám napjainkban ennek a technológiának nagyon sokféle aspektusa van, és még sok a jogi kérdőjel is.

Az Egyesült Királyságban történt 2019 nyarán, hogy egy eszméletlen férfit húztak ki a folyóból, aki már a halálán volt – tudósít a BBC. Nem volt nála semmilyen személyes irat, így a dél-walesi rendőrség számára tíz napba került volna, hogy beazonosítsák – ennyi pedig már nem volt a férfinak.

Az arcfelismerő technológiát használva igazi versenyfutás volt, hogy legalább a hozzátartozóit megtalálják, így végül ennek köszönhetően leltek rá a férfi anyjára. Bár az illető életét már nem sikerült megmenteni, de utolsó óráiban kórházi ágyánál lehetett az anyja, hogy elbúcsúzhasson fiától.

Lloyd főfelügyelő és az arcfelismerő technológia

„Szomorú történet, de legalább az anya a fiával volt, amikor elhunyt – és a retrospektív arcfelismerő technika nélkül ez nem történhetett volna meg" – állítja Scott Lloyd brit főfelügyelő.

Lloyd felelős az ilyen típusú arcfelismerő szoftverek jelenleg folyamatban is lévő tesztjéért. A brit bíróságokon sikeresen megtámadott verzióval ellentétben, amely a tömegben arcokat analizál a figyelőlistán szereplő emberek keresése során, ennél a technológiánál a keresést sokkal jobban lehet szűkíteni.

Hogyan működik az arcfelismerés?

Az Egyesült Királyságban tesztelt szoftver elkészíti a „szondaképet”, amely általában egy CCTV-n vagy mobiltelefonról rögzített arc, és analizálja az arc vonásait – azaz a biometrikus adatainkat. Ezután összehasonlítja ezt a Gwent és a dél-walesi rendőrség által megosztott adatbázis összes őrizetképével. Ez jelenleg alig több mint félmillió kép. Ezt a száz legjobban egyező arcra szűkíti le, sorrendben a legjobbtól a legkevésbé passzolóig.

„A technológia most idáig jut el – segít ugyan, de a gyakorlott emberi szemre van szükség, hogy ezt a száz képet átnézze"  – hangsúlyozta Lloyd főfelügyelő.

A retrospektív arcfelismerés előtt átlagosan tíz napig tartott azonosítani valakit, de ez most körülbelül öt percet vesz igénybe 

– tette még hozzá Lloyd.

Ez a technológia elsősorban a feltételezett bűnözők azonosítására szolgál egy bűncselekmény kapcsán, de segíthet az eltűntnek bejelentett személyek felkutatásában is.

Ez nem a Helyszínelők

Bár akik rajonganak az olyan tévésorozatokért, mint a Helyszínelők, talán csak vállat vonnak, hiszen azokban már láthattunk bőven olyan jeleneteket, ahol a bűnüldöző szervek képesek egy képet beazonosítani számítógéppel, és ezzel azonnal eredményt elérni – a valóságban a szoftvert használó tárgyalások csak 2017 augusztusában kezdődtek Dél-Walesben.

A technológia használata óta több mint 2500 pozitív azonosítással rendelkezünk. Olyan kevésbé súlyos bűncselekményektől kezdve használjuk már, mint például a bolti lopás, egészen a legsúlyosabb bűncselekményekig. Ez a technológia tényleg forradalmasította a gyanúsítottak azonosítását 

– büszkélkedett Lloyd főfelügyelő.

Az arcfelismerés és emberi jogaink

Természetesen emberi jogi kérdések is felmerülnek az arcfelismerő szoftver használata kapcsán. A példánál maradva: tavaly nyáron Ed Bridges, a helyi liberális párt tanácsosa pont a dél-walesi rendőrséget jelentette fel azért, mert az arcfelismerő technológiát arra használták fel, hogy kétszer is beazonosítsák, egyik alkalommal egy politikai tüntetés során – írja a BBC egy másik cikkében.

A társaimmal együtt úgy éreztük, ezzel próbálnak visszatartani minket attól, hogy egy békés tiltakozás során a jogainkkal éljünk

– mesélte Bridges, akinek a bíróság igazat adott, és törvénytelennek ítélte a rendőrség akcióját. „A dél-walesi rendőrség megkönnyíthette volna a saját életét, ha megfelelő módon nyilvános konzultációt folytatnak az akciójuk előtt"  – tette hozzá a brit liberális politikus.

A dél-walesi rendőrség most már jobban figyel a technológiával kapcsolatos jogi és etikai kérdésekre. De vajon mi a helyzet más országokban? Kínában például arra használják, 

hogy a saját állampolgáraikat megfigyeljék, ellenőrizzék, és ez alapján osztályozzák,

állampolgári jogokat, előnyöket adva vagy elvéve. Továbbá az ujgurok megfigyeléséhez is ezt a technológiát használják.

Magyarországon pedig az Asura fejlesztett arcfelismerésre épülő karantén-ellenőrző appot a kormánynak – igaz, ennek a használata is önkéntes. Például a BKV jegyellenőreinél jelenleg tesztfázisban lévő testkamerák egyelőre nem használnak hasonló technológiát, a nagy kérdés, hogy ez így is marad-e? 

Borítókép: Getty Images Hungary. Fotós: Bloomberg 

Rovatok