Index Vakbarát Hírportál

Biden mesterséges intelligencián alapuló fegyverek kifejlesztését sürgette

2021. március 2., kedd 16:47 | aznap frissítve

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentés kapcsán szólalt meg az amerikai elnök, és sürgette a mesterséges intelligencián alapuló autonóm, azaz önálló döntésekre feljogosított fegyverek kifejlesztését – tájékoztatott a BBC. A Joe Biden által felterjesztett, szakértők által összeállított, 750 oldalas jelentés szerint Kína 2030-ra azt tűzte ki célul, hogy a mesterséges intelligenciák (MI) területén világelső legyen.

A dokumentum egyik fő megállapítása szerint az MI nemcsak lecsökkenti a döntések meghozatalára rendelkezésre álló időkeretet, hanem olyan döntéseket is meghozhat, amiket egy emberi szereplő nem tudna egyedül megtenni. Mindezeken felül a szerzők leszögezik, hogy egy esetleges MI-korlátozásra vonatkozó szerződést sem Kína, sem Oroszország nem tartana be nagy valószínűséggel, ezért az Egyesült Államoknak egyoldalúan kell lépnie. 

Kritikusok szerint a javaslat egy újabb felelőtlen fegyverkezési versenyhez vezethet. Ezt a gyakran felhozott érvet a  Google, a Microsoft, az Amazon és az Oracle vezető MI-szakértői, valamint a témával foglalkozó politikusok által jegyzett dokumentum azzal hárítja, hogy egy megfelelően letesztelt és emberi parancsnok által felügyelt rendszer garantáltan nem fogja az emberi jogokat megsérteni.

Hiába figyelmeztetett több vezető tudós, köztük olyan zsenik is, mint Stephen Hawking a szingularitás, azaz az embernél intelligensebb mesterséges intelligencia kifejlesztésének veszélyeire, úgy tűnik, a hatalmi érdekek minden megfontolást felülírnak. Egyes magas rangú katonai vezetők szerint Kína például mesterséges intelligencia által vezérelt drónrajokkal tervezi az amerikai haditengerészet fölényét megtörni, és ezáltal az USA akár néhány éven belül könnyen elvesztheti katonai-technikai fölényét. A jelentés kitér arra is, hogy a védelmi beszerzések eddigi eszköz-, azaz hardverközpontú megközelítését fel kell hogy váltsa a szoftver- és AI-központú megközelítés, különben

az MI támogatás nélkül rendszerekkel harcoló saját erőiket megbénítja és legyűri az ellenség a csaták komplex környezetében. A mesterséges intelligencia át fogja alakítani a háborút minden elképzelhető szempontból, ahol elsősorban rivális algoritmusok fogják eldönteni az összecsapások kimenetelét. 

Ezt az egészen apokaliptikus érvelést azonban nem először használja a hadiipar. Hasonló döntő fölényt ígértek a dreadnought csatahajók, a harckocsik, a harci gázok, a nukleáris fegyverek vagy éppen a sugárhajtóműves repülőgépek esetében is az adott termékek gyártói. És úgy néz ki, a Terminátorban a nukleáris világvégét elhozó Skynet megalkotásán dolgozók is.

Bár a jelentés írói elismerik, hogy egy rosszul megírt program – mert ne legyenek illúzióink, az MI is egy szoftver – jelentős károkat okozhat, a nukleáris fegyvereket azért a biztonság kedvéért nem bíznák rájuk. Nos, figyelembe véve azt az esetet, amikor Bill Gates személyesen idézte elő az operációs rendszer összeomlását a Win 98 bemutatásakor, ezt az előrelátást csak támogatni tudjuk. 

Mindenesetre az a felhívás, amely Kína és Oroszország hivatalos állásfoglalását sürgeti a jelentésben, nyújt némi reményt, hogy még a szuperintelligencia és a vele együtt jó eséllyel bekövetkező világvége előtt a nagyhatalmak rendezni tudják a kérdést. 

A vaskos könyvméretű dokumentum számos egyéb ajánlást is megfogalmaz, talán a legérdekesebb közülük az felvetés, amely szerint korlátozni kellene Kína hozzáférését a legmodernebb számítógépes chipekhez, amelyek kis méretei és számítási kapacitása jelentősen felülmúlják korábbi generációs társaikét. Az előállításukhoz szükséges technológiát Japánban és Hollandiában gyártják, ezért a jelentés a velük való együttműködést és a Kínába történő szállítások korlátozását is javasolja. 

És hogy ne maradjon ki a csattanó a végéről: az Ujgur Autonóm Területen hosszú ideje folyó emberi jog sértések hirtelen nagyon fontosak lettek, és a szerzők felvetették, hogy minden kínai vásárlónak nyilatkoznia kelljen arról, hogy nem „tömeges emberi jog sértések elkövetésére” használja fel a megvásárolt chipeket. 

Rovatok