Index Vakbarát Hírportál

Terminátorrá változott a robotkutya

2021. március 2., kedd 05:57

Egy amerikai művészeti társulat az MSCHF Spotot, a Boston Dynamics robotkutyáját arra használta, hogy egy performansz során paintballt illesztettek a hátára, és a nézők azzal lövöldözhettek okostelefonos távirányítással. A robotot gyártó cégnek egyáltalán nem tetszett az ötlet.

Az MSCHF egy olyan, avantgárd művészi weboldalt üzemeltető csapat, amely különféle kreatív performanszokkal próbál valami egyedit alkotni, például úgy, hogy egy adott (mondjuk, társadalmi) jelenségre hívják fel a figyelmet.

Legújabb polgárpukkasztó akciójuknak főszereplője Spot, a jól ismert robotkutya volt, akiről nemrég írtunk a magyarországi bemutató keretében. A performansz arról szólt, hogy a robotkutya szabadon sétált egy képzőművészeti galériában, és a hátára volt illesztve egy paintballpuska, amelyet a nézők interaktívan irányíthattak, és lövöldözhettek vele.

Az akciót elítélte a robotkutyát gyártó Boston Dynamics, „szándékosan provokatívnak” nevezve azt. Azzal próbálták rávenni az MSCHF-et, hogy álljanak ez az ötlettől, hogy figyelmeztették a csapatot: ezáltal Spot kutyájuk 

garanciája érvényét veszti,

így nem lehet frissíteni a szoftverét sem. Ez persze nem volt túl nagy hatással a „polgárpukkasztó provokatőrökre”, nem álltak el emiatt az ötletüktől.

Mi volt a „poén” a performanszban?

Az MSCHF művészi csoport azzal érvelt, hogy a Spotot vagy a hozzá hasonló robotokat valószínűleg katonai alkalmazásokhoz használják majd, és erre szerettek volna figyelmezteti az akciójukkal. Régóta foglalkoznak már egyébként hasonlóan vicces (vagy annak szánt), polgárpukkasztó performanszokkal – ezeket a saját honlapjukon osztják meg.

A Spot's Rampage (kb.: Spot tombolása) című performansz szerda este hatkor zajlott le, és az emberek egy webhelyen keresztül, távolról (például egy okostelefon segítségével) irányíthatták a paintballal felszerelt robotkutyát. Az irányítás kétpercenként, véletlenszerűen került át új személyhez.

A weboldalon korábban egy videoklip is volt, amelyben a Spot az akció színtere, egy művészeti galéria körül kóborolt, hátán a paintballfegyverrel. Az oldal részletesen ismertette a robotkutya műszaki adatait, beleértve a 74 500 dolláros árcédulát, és Spotot „háborús kutyaként” írta le.

Nem rejtette véka alá a csapat a Boston Dynamics negatív véleményét sem. Az oldal gyakran feltett kérdések részében a következőket írják:

Beszéltünk a Boston Dynamics céggel, és utálták ezt az ötletet. Azt mondták, hogy még két ingyenes kutyát is adnak nekünk, ha levesszük a paintballt a kutya hátáról. Ez persze csak arra késztetett bennünket, hogy annál inkább végrehajtsuk az ötletünket.

Csak semmi terminátorkodás!

Bár a Boston Dynamics eredeti kutatásait valóban a hadsereg finanszírozta, a cég most már szívesen elhatárolódna ettől a képtől, amikor kifinomult robotalkotásait eladásra kínálja. A cég legújabb videóiban például a Spot sokkal jóindulatúbb feladatokat lát el: kertészkedik vagy takarít 

– hogy még véletlenül se például a Terminátor című film jusson eszünkbe róla.

Az elmúlt évben a cég 400 Spot robotot adott el, amelyeket számos iparágban használnak, beleértve az építőipart, a bányászatot és az atomenergiát, valamint az olajfúrótornyokon való „szolgálat”.

A Spot szerződése egyben kimondja, hogy

a törvényeknek megfelelően kell felhasználni, és nem használható fel emberek vagy állatok károsítására vagy megfélemlítésére.

Rovatok