Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft e-mailes támadásokkal vádolja Kínát

2021. március 4., csütörtök 21:56

A Microsoft egy kémkedéssel foglalkozó kínai hackercsoportot okolt a levelezőszerver-szoftver elleni támadásokért.

A technológiai óriás szerint a hackerek a kínai állam által támogatott csoporthoz tartoztak, amely „magasan képzett és kifinomult technikai tudással rendelkező” kiberbűnözőkből állt – írja a BBC.

A Microsoft egy blogbejegyzésében elmondta, hogy a hackerkampány négy, korábban nem észlelt biztonsági rést használt fel a szoftver különböző verzióiban. A biztonsági hibák lehetővé tették a hackerek számára, hogy távolról hozzáférjenek az e-mail-postaládákhoz.

A Microsoft fenyegetéselhárítási központja a támadásokat „nagy magabiztossággal” tulajdonította a Hafniumnak, egy olyan csoportnak, amelyet államilag támogattak és Kínán kívül működik. A következtetésüket „megfigyelt viktimológiára, taktikára és eljárásokra” alapozták. A Microsoft szerint a Hafnium fertőzéskutatókat, ügyvédi irodákat, felsőoktatási intézményeket és védelmi vállalkozókat céloz meg leginkább.

Az elmúlt 12 hónapban ez a nyolcadik alkalom, amikor a Microsoft nyilvánosan vádolja a civil társadalom szempontjából kritikus intézményeket célzó kínai állami csoportokat.

Bár a Hafnium székhelye Kínában van, működését elsősorban az Egyesült Államokban bérelt virtuális magánszerverekről folytatja – közölte a Microsoft.

A Microsoft azt is elmondta: megfigyelte, hogy a Hafnium az Office 365 csomag felhasználóival is interakcióba lépett. 

A vállalat szoftverfrissítéseket adott ki, amelyek célja a szoftverében található sebezhetőségek kezelése. A Microsoft szerint a támadás semmilyen módon nem kapcsolódott a SolarWinds támadáshoz, amely tavaly év végén érte az amerikai kormányzati szerveket.

Kína jelenléte

Míg sok amerikai technológiai cég viharos kapcsolatban állt a kínai kormánnyal, a Microsoft 1992 óta fenntartja jelenlétét az országban. A Facebooktól és a Twittertől eltérően a Microsoft üzletorientált közösségimédia-platformja, a LinkedIn továbbra is elérhető Kínában. Ugyanígy a Bing keresőmotorja is, bár a helyi Baidu kereső uralja a piacot.

A vállalat mesterséges intelligencia kutatásának központját is Kínában működteti.

Rovatok