Index Vakbarát Hírportál

Segítsen kiválasztani az űrerő új rendfokozatait!

2021. március 11., csütörtök 15:18

A Marvel megihlette, a sitcomok megénekelték, a lakosság most rangokkal ruházhatja fel az új amerikai haderőnemet.

Sajnos több okból kifolyólag a honvédelmi alapismeretek, és ezáltal a fegyveres erőkre vonatkozó alapinformációk kikerültek a középiskolák többségének tanmenetéből, de ahogy a rendőr a rendet, a tűzoltó némi képzavarral a tüzet, a mentős pedig totálisan hamis metaforával az egészséget őrzi, úgy védi a katona az országot.

De utóbbiakról sokkal kevesebbet tud a közvélemény, mint az előbbiekről.  Egy szó, mint száz, egy ország fegyveres erői haderőnemekből állnak, úgymint légierő, szárazföldi erők, haditengerészet, tengerészgyalogság satöbbi. 

Ahogy mi is megírtuk, viszonylag ritkán kerül rá sor, hogy új haderőnem szülessen, márpedig az Egyesült Államokban már néhány éve ez zajlik. A 2019 decemberében létrehozott hatodik fegyvernem az űrerő (Space Force) kapott már logót,hírszerzést, most pedig a közösségi médián keresztül kéri a lakosság segítségét abban, hogyan nézzenek ki a legénységi és altiszti rendfokozatok (a közbeszédben gyakran és helytelenül rangjelzések) – tudósít a Military.com.

Szóval az űrerő jövőbeli rendfokozatai nagyban hasonlítanak a légierőére. A születőben lévő, új katonai terület kínjait egy megegyező című sitcomban már Steve Carell is a képernyőre vitte, ennek része, az egyenruha kiegészítőin túl, azonban egy teljesen új nyelvezet kialakítása is. A folyamat során a Trump kormányzat alelnöke, Mike Pence a haderőnem első születésnapján 2020 decemberében jelentette be, hogy az űrerő tagjainak gyűjtőneve őrző (guardian) lett. 

Katonáink, tengerészeink, repülőseink, tengerészgyalogosaink és parti gárdistáink mellett immár őrzőink védik nemzetünket, most és a jövőben! 

– mondta Pence. Persze az éles szemű megfigyelők azonnal kiszúrták a hasonlóságot a Marvel-féle Galaxis Őrzői (Guardians of the Galaxy) és az új titulus között. Többek egybehangzó véleménye szerint a korábban és nem hivatalosan használt változat az űrharcosok (space warfighters) találóbb lett volna, bár az űrerő mindig siet leszögezni, hogy fő feladata a megfigyelés és információgyűjtés. 

Összefoglalva a fentieket, akinek van kedve, az ezen a linken szavazhat az őrzőtől a főtörzsőrmesterig terjedő rendfokozati jelzésekről.

Rovatok