Index Vakbarát Hírportál

Okosszemüveget tervez a Facebook

2021. március 12., péntek 06:18

A Facebook további részleteket árul el a jövőbeli okosszemüvegeiről, amelyek Mark Zuckerberg szerint „teleportálják” majd a felhasználókat. „Beam me up, Marky?”

A közösségi média óriása kiterjesztettvalóság-szemüveget fejleszt azzal a törekvéssel, hogy 

a virtuális interakciók sokkal inkább hasonlítsanak a személyes találkozásokra.

Minderről Mark Zuckerberg az Information 411 podcastjának egyik epizódjában beszélt. Szerinte jelenleg semmilyen technológia sem képes visszaadni azt a közösségi, társadalmi élményt, amikor egy másik ember jelenlétében vagyunk.

Persze van már olyan technológia, amely lehetővé teszi a kommunikációt, és amely különböző szintű realizmussal segíthet abban, hogy lássuk, mi történik kommunikáció közben a másik személlyel. De mégis, van valami varázslatos a tényleges jelenlétben és abban az érzésben, hogy olyan, mintha ott lennél egy másik emberrel, illetve ennek mindenféle pszichológiai aspektusában

– mondta Zuckerberg a podcastban.

Mintha ott ülne a kanapén, akivel beszélgetsz

A vállalat további részleteket is megosztott a futurisztikus termék fejlesztéséről egy blogbejegyzésben:

Egy könnyű, stílusos szemüveg pótolhatja számítógép vagy okostelefon meglétét is.

Zuckerberg az Informationnek arról is beszélt, hogy az okosszemüvegnek köszönhetően a felhasználóknak olyan érzésük lehet bárhol a világon használva azt, mintha ugyanabban a szobában lennének beszélgetőpartnerükkel.

Ahelyett, hogy felhívna valakit videócsevegésre, egyszerűen csak csettint az ujjaival, és hopp, az illető teleportált, virtuálisan már ott is ül a kanapéján, és olyan érzése, mintha tényleg jelen lenne a szobában

– említette még Zuckerberg a podcastban.

2,3 milliárd dollárt költöttek rá

A projektet a Facebook Reality Labs, a vállalat leányvállalata korábban Oculus Research néven fejlesztette. A Facebook a virtuálisvalóság-technológiával foglalkozó vállalatot még 2014-ben vásárolta fel egy 2,3 milliárd dolláros (kb. 600 milliárd forint) üzlet részeként.

Míg az Oculus VR-sisak és a VR-tartalmak értékesítése emelkedett, addig a kutatási egység vegyes eredményeket hozott. 2018-ban a Facebook kivágta a virtuális asszisztenst a Messenger alkalmazásából, és a Facebook Reality Labs erőfeszítései a Google Assistant vagy az Apple Siri elleni versenyben állítólag eredménytelennek bizonyultak.

Ennek ellenére a Facebook megosztott néhány impozánsnak hangzó ötletet az okosszemüvegekkel kapcsolatban. Zuckerberg az eszközben rejlő lehetőségeket konkrétan az egér feltalálásának jelentőségéhez hasonlítja.

Virtuális billentyűzeten gépelhetünk majd

A blogbejegyzés részletezi is, hogy mi egyebet tud még a fejlesztés alatt álló szemüveg: például olyan sci-fibe illő lehetőségeket is kínál, mint hogy viselője egy speciális kesztyűt felvéve virtuális billentyűzeten gépeljen.

A Facebook először tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a jövőbeli hordható technológiát kutatja „Project Aria” munkanéven. A vállalat még nem közölte, milyen messzire jutott a szemüveg fejlesztése terén.

Rovatok