Index Vakbarát Hírportál

Indulásra készül az új magyar műhold

2021. március 18., csütörtök 14:42

A tervek szerint március 20-án, 6 órakor egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz–2 rakétával a kazahsztáni Bajkonurból juttatják a világűrbe a SMOG-1 kisműholdat – derül ki a BME közleményéből.

Az UNISAT–7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára a műegyetemi oktatók és hallgatók közreműködésével készült negyedik magyar műhold, ami a világ első működő 5 × 5 × 5 centiméter méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata. Az orosz rakéta startja, ami 18 ország 38 műholdját állítja majd pályára, itt lesz követhető.

Milyen okos, milyen ügyes

Az 1-PocketQube méretű SMOG–1, az új magyar műhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási feladatok keretében, szponzorok támogatásával készült. A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan tanszék oktatók irányításával fogta össze. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar állta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata, amit elektroszmognak nevezünk – erre utal a műhold neve is. Másdolagos küldetésként egy totál ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amivel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású, mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, ami várhatóan lecsökkenti a 18–25 éves pályaélettartamot, annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amit űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését.

Az 1PQ méretű, SMOG elnevezésű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen. Két repülő példány készült belőlük, melyek közül az egyik SMOG-P néven 2019. december 6-án kapott startlehetőséget, és küldetését 2020. szeptember 28-án sikeresen fejezte be.

A SMOG–1-et 2020. szeptember 6-án Magyarország római nagykövetségének segítségével szállították el Rómába, ahol az Unisat–7 nevű 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe került be. Ebben várja, hogy 2021. március 20-án 498 kilométer magasságában megkezdje Föld körüli küldetését.

A többlépcsős pályára állítás folyamat miatt a SMOG–1 műhold első jelei a becslések szerint a jövő héten lesznek foghatók.

Rovatok