Index Vakbarát Hírportál

Orvosi csoda: szülés után végeztek kettős tüdőátültetést egy koronavíruson átesett nőn

2021. március 18., csütörtök 15:21

Kettős tüdőátültetést végeztek Detroitban egy amerikai nőn néhány héttel azután, hogy átesett az új koronavírus okozta Covid–19-en, és gyermeket szült. Az esetet két hónappal az átültetés után, szerdán ismertette a Henry Ford Egészségügyi Rendszer orvoscsoportja, bemutatva a Detroit egyik külvárosában élő tanárnő négy hónapos kislányát is – írja az MTI.

Jackie Dennis 36 hetes várandós volt, amikor november 20-án megjelent a sürgősségi osztályon köhögés, fejfájás és légzési nehézség tüneteivel. Koronavírustesztje pozitív lett, felvették a kórházba. Egy héttel később döntöttek orvosai a szülés megindításáról, és megszületett kislánya, Mia. Dennisnél azonban tüdőgyulladás lépett fel, lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Később egy másik speciális lélegeztetőgépre tették át, de tüdejének állapota nem javult. A kettős tüdőátültetést január 16-án végezték az orvosok.

Tüdejét teljesen szétroncsolta a gyulladás, átültetés nélkül nem maradt volna életben. Állapota valószínűleg ugyanolyan súlyos volt, mint minden szervátültetésre várónak

– mondta Lisa Allenspach, a Henry Ford tüdőátültetés-program orvosigazgatója. Az orvos elmondta, hogy a Covid–19 szövődményei miatt a tüdőátültetések száma alacsony az Egyesült Államokban.

Rovatok