Index Vakbarát Hírportál

Elindult az új magyar műhold

2021. március 22., hétfő 15:35 | aznap frissítve

A szombatra tervezett indítás elhalasztását és vasárnapi újabb elhalasztását követően hétfő reggel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból elindult és Föld körüli pályára állt a negyedik magyar miniműhold, a SMOG–1.

Az indítás itt tekinthető meg:

A BME elektromágneses szennyezést mérő, 5x5x5 centiméteres, úgynevezett PocketQube műholdja a 18 ország 38 műholdját hordozó Unisat–7 olasz műhold részeként utazott a világűrbe. Az Unisat–7 4–4,5 órával az indulás után válik le a hordozóról, és az ezt követő 24 órában dobja ki magából a PocketQube műholdakat.

Kell pár nap, mire megszólal

Az 1-PocketQube méretű SMOG–1, az új magyar műhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási feladatok keretében, szponzorok támogatásával készült. A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói fogták össze. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar állta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

SMOG elnevezésű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen. Két repülő példány készült belőlük, melyek közül az egyik SMOG-P néven 2019. december 6-án kapott startlehetőséget, és küldetését 2020. szeptember 28-án sikeresen fejezte be.

A többlépcsős pályára állítási folyamat miatt a SMOG–1 műhold első jelei a becslések szerint a jövő héten lesznek foghatók.

(Borítókép:  A készülő műhold, amelyet a világűrbe akarnak kijuttatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék mikrohullámú távérzékelési laboratóriumában, 2017. december 5-én. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok