Index Vakbarát Hírportál

Háromból egy embernek nem jut ivóvíz

2021. március 22., hétfő 09:09

A föld népességének harmada, 2,2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez – hangzott el az ENSZ múlt csütörtökön rendezett, fenntartható fejlődés 2030-ig tartó programjának vízzel kapcsolatos céljainak megbeszélésén. Az ENSZ közgyűlésének elnöke, Volkan Bozkir úgy vélte, hogy a biztonságos ivóvíz hiánya világméretű „erkölcsi kudarc”.

Mint elhangzott, több milliárd ember számára nem elérhetők a tisztálkodási lehetőségek. Több mint kétmilliárd embernek nincs saját vécéje, hárommilliárd embernél pedig az alapvetőnek számító kézmosáshoz szükséges dolgok is hiányoznak.

Ez egy erkölcsi kudarc, hogy olyan világban élünk, ahol magas szintű technikai újításra és sikerekre vagyunk képesek, mi több, megengedjük, hogy emberek milliárdjai éljenek ivóvíz és a kézmosás lehetősége nélkül 

– fogalmazott Bozkir.

A technikai csodák korszakát éljük. Azon vagyunk, hogy önvetető autókat, robotokat és mesterséges intelligenciát alkossunk. Hogyan lehetséges, hogy nem azon vagyunk, hogy mindenkihez eljusson a fenntartható ivóvíz és tisztálkodás?

– mutatott rá a török diplomata.

Elhangzott továbbá, hogy ivóvíz és tisztálkodási lehetőségek nélkül a Covid–19-világjárvány sem állítható meg. Az ENSZ szerint az alapvető infrastruktúra hiánya miatt naponta ezer gyerek hal meg, de a szervezet által kitűzött fejlesztési célok nem teljesülnek.

Hogy elérjük a vízhez és a tisztálkodáshoz való általános hozzáférést, a jelenlegi tempót meg kellene négyszerezni. Ráadásul az egymással összefüggő, bolygószintű válság, amelyet a klímaváltozás, a biológiai sokszínűség hiánya és a környezetszennyezés okoz, ivóvízhiányhoz vezet. 2040-re négyből egy 18 év alatti gyerek – 600 millióan – szélsőségesen ivóvízhiányos területen fog élni

– mutatott rá Amina Mohamed főtitkárhelyettes.

Az ENSZ terve nemcsak a vízellátás általános elérhetővé tételét célozza, hanem a víz minőségének a biztosítását, a takarékos felhasználást, az ivóvízkészletek és vízi élővilág védelmét is. A program azonban jelenleg nagyon messze van a 2030-ra kitűzött tervek megvalósításától.

(Borítókép: Férfi vízzel tölt fel egy palackot a Maldív-szigeteken 2019. december 16-án. Fotó: Carl Court / Getty Images)

Rovatok