Index Vakbarát Hírportál

Megvalósulhat a Marvel-filmek repülőhordozója

2021. március 31., szerda 13:55 | aznap frissítve

Nick Fury elégedett lehet, pedig a DARPA által elképzelt változat csak drónokat hordozhat.

Ahogy egyre több állam igyekszik az amerikai katonai hatalom szimbólumait, a repülőgép-hordozókat fenyegető eszközöket gyártani (orosz hiperszonikus rakéta, kínai ballisztikus fegyverek), úgy válik egyre kockázatosabbá ezen csillagászati összegekbe kerülő eszközök élete.

Már a nyolcvanas években, a haditengerészet által szervezett hadi játékok során felmerült, hogy az úgynevezett túlterheléses támadásokkal (saturation attack) még egy hordozó harci kötelék (carrier battle group) jól felépített és mélységében tagolt védelmi zónája is áttörthető. Természetesen a fejlődés sosem egyoldalú, és a Pentagon is dolgozik a megoldáson.   

Az erre a feladatra létrehozott DARPA, az amerikai fegyveres erők fejlesztési ügynöksége sosem szűkölködött meredek ötletekben. Most éppen a Marvel-szuperhősfilmek egyik szereplőjének, a Samuel L. Jackson által játszott Nick Furynak az egyik kedvenc játékszerét, a repülő helicarriert igyekszenek életre kelteni – tájékoztatott róla a Futurist.

Persze a megvalósítandó eszközt nem a filmekben bemutatott, úszni és repülni egyaránt képes hatalmas tárgyként kell elképzelni, sokkal inkább egy átalakított teherszállító repülőgépként, amelyre az onnan indított drónok vissza is tudnak térni. A Gremlinnek nevezett olcsó drónokat nemzetközi légtérből, de legalábbis messze az ellenséges légvédelemtől indítanák, és a felderítés vagy csapásmérés után ha vissza tudnak térni, ugyanoda is szállnának le.

A mellékelt ábrával ellentétben a drónok nem egy „fedélzetet” használnának fel- és leszállásra, hanem az anyarepülőgépről indítva egy speciális dokkolószerkezetbe térnének vissza. A repülőgépeket hordozó repülőgépek ötlete már a harmincas és később az ötvenes években is felmerült, a hasonló, úgynevezett parazita vadászgépek kifejlesztése, azonban pontosan a visszatérés okozta nehézségek miatt abbamaradtak a kísérletek. Az egyik ilyen típust „teljesen véletlenül” szintén Goblinnak hívták, nyilván elég gnóm kinézete miatt. A jelenlegi „leszállási”, de inkább elfogási vagy visszacsatlakozási kísérletek sem jártak sikerrel, bár az ötödik kísérlet a hírek szerint csak centiken múlt.

(Borítókép: Repülőhordozó a Bosszúállók című filmből. Fotó: IMDb)

Rovatok