Index Vakbarát Hírportál

Kutyákkal és görényekkel a rágcsálók ellen

2021. április 2., péntek 12:41

A patkányok a véralvadást gátló anyagok miatt napokig szenvednek, mire elpusztulnak. A mérgezett patkányok pedig lelassulnak, ezáltal könnyű célpontjává válnak a háziállatainknak, illetve sok védett ragadozó madárnak is, akik az ilyen állatot elfogyasztva szintén elpusztulnak − mondta Kolozsi-Kecskés Zsófia, a Patkányvadász-csapat egyik tagja a Greendexnek.

A csapat éppen emiatt egy olyan patkányirtási módszert hozott létre, amelyben semmilyen vegyi anyagot nem használnak a kártevők ellen.

ELŐSZÖR A KUTYÁK SEGÍTSÉGÉVEL MEGTUDJÁK, HOGY HOL TALÁLHATÓK PATKÁNYOK A TERÜLETEN, AZTÁN HA FELTÉRKÉPEZTÉK A JÁRATOKAT, GÖRÉNYEKET VETNEK BE ELLENÜK. A GÖRÉNYEK FELADATA, HOGY KIŰZZÉK A PATKÁNYOKAT A JÁRATOKBÓL, A KUTYÁK ELÉ 

− magyarázta a Patkányvadász-csapat tagja, aki elárulta, hogy nemcsak a görényeket és a kutyákat tanítják együttműködésre a „kiképzése” alatt, hanem megtanítják azt is, hogy más állatokra nem szabad rátámadniuk. Ez azért fontos, mert sokszor előfordul, hogy az udvarokon, amelyeken dolgoznak, ló, baromfi, kecske vagy juh is megfordul.

A patkányok nagyon sok betegséget terjesztenek, amelyek az állatokra és az emberekre egyaránt veszélyesek, és mint tudjuk, ezeket az állatokat törvényi kötelesség ritkítani. Kolozsi-Kecskés Zsófia azt is elmondta, hogy azért épp a görényekre esett a választás, mert ez a rágcsálók természetes ellensége.

Rovatok