Index Vakbarát Hírportál

A német szellemi örökség része lett a demoscene

2021. április 3., szombat 13:26

Az UNESCO javaslatára a német tartományi kulturális miniszterek a német szellemi örökség részének ismerik el a demoscene-t. A döntés olyan, több évtizede megrendezett demopartik tevékenységét ismeri el, mint a Revision, a Breakpoint, az Evoke és társaik.

A demoscene szellemi örökséggé avatását az Art of Coding nevű nemzetközi szervezet kezdeményezte. Az ő fellépésükre elsőként Finnország fogadta kulturális öröksége részévé a demoscene-t 2020 áprilisában.

Egyáltalán mi az a demoscene?

A demoscene (demószín) jelentése a demósok szcénája vagy színtere, egy szubkultúra, ami lényegében arról szól, hogy sok kiemelkedő képességű kreatív kocka összegyűlik, és számítógépes zenét és animációt hoz létre szigorú megkötések szerint, intrók esetében például 64 kilobyte méretben. Ezek az említett intrók a nyolcvanas évek végén jelentek meg először feltört szoftverek telepítésekor, innen fejlődtek immár harminc éve önálló digitális művészeti irányzattá.

A demoscene közege bár kevéssé ismert, de a XX. század végétől komoly kulturális hatása volt és van. Innen ered például a tracker zeneszerkesztés, pár fontosabb programozóeszköz, de a videójátékos szórakoztatóipar legnagyobb nevei a pályájuk elején szinte mind megfordultak a demoscene környékén.

Európai szellemi örökség

A beiktatás hatalmas siker, kultúrtörténetet írtunk Németországban. Nagy ünnepséget fogunk rendezni, amint fizikailag is összejöhetünk. Ezzel több fényt kaphat a demoscene izgalmas történelme és eredményei, amelyeket segít megőrizni, és új életerőt és motivációt ad mindenféle embereknek ezekben a nehéz időkben, hogy csatlakozzanak alkotóként vagy műértőként

– mondta Tobias Kopka, a minősítésért küzdő, Digitale Kultur nevű szervezet mukatársa a német demoscene szellemi örökséggé avatásáról.

A szellemi örökség a kulturális örökség nem tárgyi részeként definiálható: ahogy a neve is mutatja, fizikai formában nem létező dolgok tartozhatnak ide, mint a népszokások, nyelvek, ének, tánc és konyha, továbbá a digitális kulturális örökség.

A demoscene szellemi örökséggé nyilvánításáért jelenleg is folyik munka Franciaországban, Svájcban és Lengyelországban.

(Borítókép: 30 ország résztvevői számítógépeiknél ülnek a Revision számítógépes fesztiválon az E WERK-ben Saarbrückenben, Németországban 2016. március 26-án. Fotó: Oliver Dietze / picture alliance / Getty Images)

Rovatok