Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn repül először az amerikai marshelikopter

2021. április 10., szombat 15:05

Először repülhet ember alkotta eszköz másik bolygón.

Marsi idő szerint vasárnap 12:30-kor, magyar idő szerint hétfő hajnalban 4:54-kor indul első útjára az Ingenuity, a NASA marskutató helikoptere. Az eszköz a Perseverance marsjáró fedélzetén érkezett a vörös bolygóra február közepén.

A Perseverance landolásával szemben az Ingenuity repülése nem lesz élőben követhető. A NASA meghajtólaborjának (JPL) munkatársai élőben elemzik majd a repülés adatait a kaliforniai Pasadenában, az amerikai űrügynökség várhatóan hétfő délelőtt osztja meg a repülésről szóló képeket és videókat a nyilvánossággal.

Ritka közegben

A marsi légkör sűrűsége a földinek csupán 1 százaléka, ezért a helikopternek jóval nagyobb munkát kell végeznie, hogy ugyanazt az emelőerőt produkálja. Az eszköznek önállóan kell repülnie, mivel az irányítók olyan messze vannak, hogy 15 és fél perc alatt érkezne meg egy manőverre adott utasítás. Ezenkívül már csak fel kell tudnia tölteni magát napeleme segítségével, és kibírni az éjszakai mínusz 90 fokos hidegeket.

Az Ingenuity magával vitte az első repülőgépet építő Wright fivérek gépének egy darabját. Első útja a tervek szerint 40 másodpercig fog tartani (négyszer annyi ideig, mint Wrighték első repülése 117 évvel ezelőtt), amelynek során mintegy háromméteres magasságba emelkedik, miközben fekete-fehér fotókat és a látóhatárról nagy felbontású videót készít.

(CNN, NASA, Space.com)

Rovatok