Index Vakbarát Hírportál

Képlopásért perelik a sószóró embert

2021. április 14., szerda 10:10

A török séf engedély nélkül használta a mémmé vált mozdulatát ábrázoló graffitit.

Nusret Gökçe 2017 januárjában publikált magáról egy videót, amelyben éttermében egyéni pózolós performansz stílusában marhahúst szeletel, majd az alkarját beiktatva sót hint az ételre. A felvétel azonnal internetes mémmé vált, a török szakács pedig Salt Bae néven vonult be a mémtörténetbe.

Az eredeti célon messze túlnövő önreklámot Gökçe profin hasznosította, és igazi sztárrá vált. Most azonban – a mémeknél nem ritka módon – szerzői jogi konfliktusba keveredett: egy brooklyni művész azzal vádolja, hogy jogtalanul használta fel alkotását, és ezért 5 millió dollár kártérítést követel.

William Hicks állítása szerint Gökçe 2017 szeptemberében bérelte fel őt és festőkollégáját, Joseph Iuratót, hogy egy falfestményt készítsenek a védjeggyé vált mozdulatról a miami éttermébe. Az ebből készült stencileket pedig felhasználták a séf dohai, dubai és New York-i éttermében.

Hicks 2020 elején jött rá, hogy az alkotását végül mindenütt felhasználták kirakatokon, menükön, szalvétákon, papírtáskákon és fűszerkeverékek csomagolásain. 

Hicks 2020 áprilisában követelte hivatalosan a sószóró sztártól, hogy hagyjanak fel munkája engedély nélküli használatával. Gökçe azonban még rátett egy lapáttal, és még több éttermében, Bostonban, Dallasban és egy sor isztambuli étteremben is kirakatta azt.

Nusret Gökçének nem ez az első nyilvánosságra került ügye. Két éve 230 ezer dolláros kártérítés kifizetésére kötelezték pincérei jogtalan kirúgása miatt. Hamburgerezőjét tavaly New York legrosszabb éttermének választották. 

(Daily Mail, New York Post)

Rovatok