Index Vakbarát Hírportál

A holdraszálláson kakaskodik a világ két leggazdagabb embere

2021. április 27., kedd 13:16

Jeff Bezos cége panaszt emel amiért a NASA a SpaceX-et választotta.

Az Amazon alapító Jeff Bezos űrcége a Blue Origin hivatalosan is panaszt emelt, amiért az amerikai űrügynökség Elon Musk cége, a SpaceX Starship nevű űrhajóját választotta a következő emberi holdraszállás fő járművének.

A NASA nem csak a világot, de ez egész szakmát is meglepte, amikor április 16-án bejelentette, hogy teherbírás és költséghatékonysági megfontolások alapján a SpaceX-et bízza meg a leszállóegység megépítésével, amihez 2,9 milliárd dolláros támogatást biztosít.

A leszállóegység fejlesztési programját eredetileg a három pályázó közül kettővel folytatták volna az áprilisi bejelentést követően. Az amerikai kongresszus döntései azonban korlátozták a NASA költségvetését, ez pedig kikényszerítette a fejlesztés folyamatának megkurtítását.

Bizottság elé viszik

A Blue Origin 175 oldalas beadványban emelt panaszt az Egyesült Államok elszámoltathatósági hivatalánál (GAO), amiben azzal vádolják a NASA-t, hogy a Bezos cégéből és védelmi ipar óriásvállalataiból (Northrop Grumman, Lockheed Martin, és Draper) álló "nemzeti" csapat fejlesztési elképzeléseit alapvetően félreértették.

A NASA hibás beszerzést hajtott végre az emberi leszállóegység programban és az utolsó pillanatban változtatta meg az elvárásokat

- mutatott rá a Blue Origin közleménye, ami a döntést nagyon veszélyesnek és igazságtalannak nevezte. Kifogásolták, hogy a költségvetés korlátozását követően nem volt lehetőségük ajánlatuk módosítására, ezért új pályázat kiírását kérik.

A GAO a panaszt elutasíthatja vagy elfogadhatja - utóbbi esetben ajánlásokkal adhat a NASA-nak, például egy új pályázat kiírásával kapcsolatban. A Blue Originnek nem ez lenne az első ilyen esete: 2019-ben az amerikai légierő egyik megbízásában a hivatal közbenjárásával újra labdába rúghattak, a végeredményt akkor nem változott.

Kakashumor

A NASA nem kommentálta a panasz hírét. Elon Musk viszont igen: gúnyos kétértelmű tweetje szerint Bezosék nem tudják eszközüket feljuttatni, egyben helyesbítve a félreérthető megfogalmazást, amely szerint Bezosék eszközüket nem tudják felállítani.

A Blue Origin haragja érthető, hiszen az év elején az amerikai űrhaderő megbízását is elveszítették a SpaceX-szel szemben. Bezos űrcége lemaradásban van, az első ember űrbe juttatásán dolgoznak New Shephard űrhajójukon, miközben a SpaceX harmadszor szállított űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomása.

Musk cége közben a Starship újabb prototípusának tesztrepülésére készül, ami talán ezúttal nem fogja látványos tüzgömbként végezni.

(Cnet, Fox Business, The Verge)

Rovatok