Index Vakbarát Hírportál

Baktériumok segíthetnek a mikroműanyagok elfogásában

2021. április 28., szerda 13:56

Korunk egyik égető környezeti problémáját oldhatja meg a mikroorganizmusok által képzett biofilm.

Jang Liu, a Hong Kong Polytechnic Egyetem munkatársa a mikrobiológiai társaság éves konferenciáján egy olyan technikát mutatott be, amellyel a környezetben található mikroműanyagok megköthetők és újrahasznosíthatók.

A módszer alapja a biofilm, egy mikroorganizmusok által képezett ragadós réteg, amely megköti a mikroműanyagokat.

A Pseudomonas aeruginosa egy minden környezetben előforduló vérmes biofilmképző organizmus. Ahol nagy mennyiségben csoportosulnak ezek a baktériumok ragacsos anyagot választana ki, amely megvédi őket a környezeti hatásoktól, de akár az antibiotikumoktól is.

Győz a ragacs

Liu és kollégái a Pseudomonas aeruginosa baktériumokat használva bioreaktorban fejlesztették ki az eljárást. A biofilmbe ragadt mikroműanagok összeálltak és a bioreaktor aljára süllyedtek, ahol a kutatók könnyedén összegyüjtötték őket.

Liu és kollégái a laborból a szennyvíz feldolgozókba menne tovább a kutatással, amihez a természetben előforduló hatékony biofilmképző baktériumokat keresnek.

A le nem bomló műanyagok széteséséből, gumiabroncsok kopásából és a műszálas ruhák elterjedéséből származó 5 milliméternél kisebb műanyag részecskék jelentik az egyik legnyomasztóbb környezeti problémát. Az Antarktisztól és a tevék és az emberek emésztőrendszeréig mindenütt jelen vannak és minden évben több tízezer tonna kerül belőlük az ökoszisztémába.

A legutóbbi kutatások szerint a mikroműanyagok egy része a légkörben lebegve kerül a környezetbe és ilyen formában akár egy hétig is levegőben maradhat és megkerülheti a fél világot. 

(CNN, The Guardian, SciTechNews)

Rovatok