Index Vakbarát Hírportál

Zsaroló hackerek kényszerítik ki a kriptopénz-szabályozást

2021. május 11., kedd 05:50

Orosz és észak-koreai hackerek hozhatják el az anonim fizetőeszközök korszakának végét?

A számítógépes rendszerekbe betörő, ott fájlokat titkosító, és azok visszaszolgáltatásáért váltságdíjat követelő hackertámadások járványszerűen szaporodnak az Egyesült Államokban, de a világ más országaiban is.

Az erre szakosodott bűnözői csoportok megháromszorozták 2019-es eredményüket, és tavaly 350 millió dolláros (mintegy 104 milliárd forint) kárt okoztak. A kár érzetét tovább fokozza, hogy az így megszerzett pénz végállomása a legtöbb esetben Oroszország vagy Észak-Korea.

A helyzet annyira megromlott, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium április végén felkért szakértőkből álló zsarolóvírus munkacsoportot hozott létre (Ransomware Task Force), amely megalakulása után egy héttel állást foglalt a kérdésben. 

Az FBI, titkosszolgálatok és cégek képviselőiből álló állami-civil vegyes munkacsoport szerint a digitális zsarolás nemzetbiztonsági kérdésként kezelendő. Ajánlásuk, hogy meg kell nehezíteni a váltságdíj kifizetését. A váltságdíjat pedig rendszerint anonim és könnyen lenyomozhatatlanná tehető kriptopénzben követelik a kiberbűnözők. A probléma megoldása a munkacsoport szerint a kriptopénzek anonimitásának és lenyomozhatatlanságának törvényi úton történő felszámolása.

Sokkal többet tehetnénk, hogy megakadályozzuk a visszaéléseket ezekkel a csodálatos technológiákkal

– fogalmazott Philip Reiner, a munkacsoport vezetője.

A kriptopénzek anonimitása letörésének ötlete egyidős a feltalálásukkal, mivel ezeket eleve az anonimitás iránti igény hívta életre. A bitcoin és társai által biztosított szabadságnak nem csak sötét oldala létezik: menekvést jelent az állami vizsgálódás ellen például diktatúrákban és nemzetközi játszmákban, például hírszerzés által használt pénzek fedett mozgatásában. A kriptopénzek ráadásul jelenleg mára ezermilliárd dollár értékű, folyamatosan növekvő pénzügyi szektort jelentenek.

Drogkereskedők, terroristák és pénzmosók elfogásánál eddig sem jelentett akadályt a kriptopénzek anonimitása. Az elmúlt héten elfogták például az egyik legnagyobb darkwebes pénzmosó szolgáltatás vezetőjét.

A munkacsoport javaslatai között szerepelt továbbá, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium hozzon létre külön csapatot a kriptopénzek lefoglalására, ami jelenleg jogi és logisztikai kihívásokba ütközik.

Az Egyesült Államok igazságügyi szövetségi rendőri szervei 150 millió dollár értékben foglaltak le kriptovalutát, ezeket aukcióra bocsátották. A szervezet a kaliforniai BitGo kriptovaluta-váltó céggel szerződött az ilyen lefoglalt összegek tárolására és eladására.

A legtöbb kriptováltó és sötét szolgáltatás persze az amerikai fennhatóságon kívül eső területen működik, ezért komoly erőfeszítésekre és nemzetközi együttműködésre lesz szükség, hogy ezeket utolérjék.

Bármennyire is azt hiszik a kriptopiacok, hogy független hálózatot hoztak létre, még mindig a létező pénzügyi piacokra támaszkodnak

– mutatott rá Reiner.

(SC Magazine, Venture Beat)

Rovatok