Index Vakbarát Hírportál

A Holdra tart, de ismét földbe állt a Dogecoin

2021. május 13., csütörtök 09:51

Vicckriptopénzben fizettek a SpaceX-nek, aztán Elon Musk fellépett a kabaréban, és megrángatta a kriptopénz árfolyamát.

Teljes egészében Dogecoin paródia-kriptovalutában finanszírozták azt a műholdat, amelyet a SpaceX juttat Hold körüli pályára 2022 első negyedévében. A DOGE-1-et a kanadai Geometric Energy Corporation megrendelésére szállítja Elon Musk űrcége. A 40 kilogrammos eszköz küldetése a Geometric Energy közleménye szerint, hogy térbeli tájékozódási feladatokat old meg szenzorokkal és kamerákkal. 

A kanadai cég közleménye és a SpaceX értékesítési igazgatója, Tom Ochinero egyaránt kiemelte, hogy a Dogecoin gyors és megbízható fizetőeszköznek bizonyult és immár „a bolygóközi kereskedelemben alapja”, a szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra.

Mint ismert, a Dogecoin egy 2013-as internetes mém által ihletett, a bitcoin paródiájaként létrehozott kriptopénz, amelyet pár fellángolás kivételével viszonylagos érdektelenség vett körül a legutóbbi időkig, amikor árfolyama szédítő emelkedésnek indult a Reddit gerilla-kisbefektetői akciója nyomán. A Dogecoin szárnyalása és az érdeklődés nyomása alatt a Robinhood online kereskedőalkalmazás többször is összeomlott. A fentiekből nyilvánvaló, hogy Elon Musk is aktívan dicsőíti a Dogecoint, ami az elektromosautó-mogul esetében már önmagában egy tőzsdei manipulációval ér fel. A kriptovaluta szerencséje ennek ellenére órák leforgása alatt megfordulhat. 

Másszor kopp

A vicckriptopénz árfolyama bolygóközi kereskedelem alapjává válva nem meglepő módon újabb csúcsok felé indult. Pár órával később azonban jött Elon Musk, és fellépett a legendás tévékabaréban, a Saturday Night Live-ban.

Musk a jelenetekben egyebek között sebészt, izlandi tévéproducert, alagútfúró cowboyt és Wariót, a Super Mario gonosz ikertestvérét alakította. Lloyd Ostertag pénzpiaci szakértőként a Dogecoint próbálta elmagyarázni a többi szereplőnek, akik végül úgy vélekedtek, hogy az egy „átverés”. Musk, vagyis Ostertag pedig beleegyezett, hogy az. A Dogecoin árfolyama erre zuhanni kezdett.

A Doge-tulajdonosok izgatottan várták Musk fellépését, és 75 centről egy dollárra ugró árfolyamról álmodtak, a kabaré azonban eladási hullámot indított, amelynek során a kutyapénz árfolyama több mint harmadával visszaesett, és a nap folyamán lassan visszakúszott ötven cent fölé.

A 2021 elején bekövetkezett 10 000 százalékos árfolyam-növekedésből így is bőven maradt annak, aki idejekorán beszállt.

(CNBC, MarketWatch, The Verge)

Rovatok