Index Vakbarát Hírportál

Rekord váltságdíjat fizetett egy biztosító a hackereknek

2021. május 21., péntek 11:00

A CNA Financial 40 millió dollárjával futhattak a kalózok márciusban. Egyre szaporodnak a zsaroló támadások, és hiába kéri az FBI, több cég is horribilis összeget fizetett ki a hackereknek.

Márciusban zsaroló hackerek támadták meg az Egyesült Államok egyik legnagyobb biztosítóját, a chicagói CNA Financial Corporationt. Két héttel azután, hogy kizárták őket rendszerükből, a cég kifizette a váltságdíjat. 

A támadók 60 millió dollárt követeltek, a Bloombergnek név nélkül nyilatkozó belső források szerint a cég végül 40 millió dollárt (mintegy 11,5  milliárd forint) fizetett adataiért. Ez eddig a legnagyobb ismertté vált kifizetett váltságdíj.

Mint ismert, az elmúlt hetekben a váltságdíj kifizetésével végződött a Colonial amerikai olajvezetéket leállító hackertámadás. A zsarolók végül 4,4 millió dollárt szereztek az akcióval.

A zsaroló támadások szaporodása miatt romló helyzetben az FBI arra kérte a cégeket, hogy ne fizessenek a zsarolóknak, mert ez egyre nagyobb váltságdíjakhoz vezet.

Nem javul a helyzet

A CNA szóvivője közölte, hogy nem kívánják kommentálni a kifizetéssel kapcsolatos hírt, és hozzátette, a cég mindenben követte a törvényeket és az amerikai pénzügyminisztérium 2020-as ajánlásait.

A cég munkatársai szerint a támadás mögött a külföldi Phoenix csoport állt, amely az orosz Evil Corptól szerzett hackerprogramokat használta. A Palo Alto Networks adatai szerint tavaly 171 százalékkal nőtt a zsarolók által szerzett zsákmány, az átlagos váltságdíj pedig 312 ezer dollár volt.

A CNA az egyik legnagyobb amerikai biztosítójaként kibertámadások elleni biztosítást is forgalmaz.

(Bloomberg, The Verge)

Rovatok