Index Vakbarát Hírportál

Tétre, helyre, kriptóra – itt a virtuális lóverseny

2021. május 24., hétfő 17:29

Akkora siker a Zed Run nevű virtuális lóverseny és a lókereskedő játék, hogy egy digitális ló drágább, mint egy valódi.

Az ausztrál Virtually Human 2019 elején indította el  virtuális lóverseny- és istállómenedzser-játékát, a Zed Runt. 4450 játéklóval indultak, harminc dollárba került darabja. Mára a játékosok 3600 digitális istállóban közel húszezer lovat birtokolnak, a jó lovak általában 4,5 millió forint körüli áron forognak, míg a legdrágább ló 37,5 millió forintnak megfelelő 125 ezer dollárért cserélt gazdát.

A szakírók által csak a lovi és a tamagocsi keverékének nevezett játék lovai egyébként enyhén poligonosak, mintha egy huszadik század végi játékból kerültek volna elő, de a trükkjük nem ez, hanem hogy NFT-ként, vagyis kriptoértéktárgyként lehet értékesíteni őket.

Az NFT-k olyan, Ethereum-alapú egyedi kriptoeszközök, amelyekből nincs sok, mint például a kriptopénzből. A robbanásszerűen fejlődő területről itt olvashat bővebben. Annyit érdemes tudni, hogy nemcsak digitális alkotásokat árvereznek így, de az észak-amerikai profi kosárlabdaliga virtuális gyűjthető kártyáit is ilyen formában árusítják.

Roman Tirone, a Virtually Human munkatársa „lélegző NFT-nek” nevezi a virtuális lovakat.

A lélegző NFT olyan, amelynek saját DNS-e van. Szaporodhat, van vérvonala és élete. Versenyez, továbbadja a génjeit, és egy algoritmusban él, így nincs két egyforma ló

– mutatott rá Roman.

A lovaknak nem csak virtuális génjei vannak (Z1-től Z68-ig tartó genotípusokba tartozhatnak), ezenfelül – a kriptopénzek alapítóiról – Nakamoto-, Szabo-, Finny- vagy Buterin-vérvonalba tartozhatnak.

A cég időről időre ötszáz darabonként dob piacra új lovakat, ezeket általában pár óra alatt elkapkodják (a Z1 genotípusúakat percek alatt). Akinek nem jut, a piacon vehet lovat. A tenyésztőket pedig díjazzák a lovak szaporításában való közreműködésért. A lovak első generációja 38 ezer lóból áll, ezt a generációt Genesisnek nevezik.  

Az ausztrál cég a japán Atarival kötött partnerséget ízlésesebb pályák és egyéb játékbeli működések fejlesztésére. A Zed Run tehát sok minden: szimuláció, gazdálkodás és e-sport. 

Nem csak fogadás

A játékban virtuális valóságban is követhetők a lóversenyek, de a közönség természetesen nem annyira lórajongókból, mint inkább a kriptospekulációk iránt érdeklődőkből áll. Így fordulhat elő, hogy egy játékló többért kel el, mint egy valódi. Az igazi lovak fenntartásának és versenyeztetésének költségeinél még így is jóval olcsóbb a virtuális lóversenyzés. 

Az NFT-t megveszed és eladod, így kereshetsz rajta. A Zeden úgy is kereshetsz pénzt, ha versenyzel vagy tenyésztesz

– mutat rá az egyik befektető, Alex Taub.

Nem mindenki számára sportfogadásról szól a Zed Run. Taub például a kislánya kedvéért vett virtuális lovat. Olyanok is vannak, akik nem fogadnak, csak lótenyésztő játékként élik meg. Alex Taub mindenesetre beszállt a virtuális loviba, és rákapott.

Ez vagy a legokosabb vagy a legbutább dolog lesz, amit valaha tettem. Vagy házat veszek belőle, vagy bujdosnom kell egy évig

– vélekedik.

(Benzinga, Boss Hunting, The New York Times)

(Borítókép: A Zed Run nevű virtuális lóverseny honlapja. Fotó: Szováthy Kinga / Index)

Rovatok