Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates és Warren Buffett együtt épít új típusú atomerőművet

2021. június 6., vasárnap 10:46

Két milliárdos fog össze, hogy megmentse a világot. Egyikük szavahihetősége újabban megkérdőjeleződött. A bejelentés időzítése is érdekes.

Különleges atomerőmű építése érdekében fogott össze a két multimilliárdos,

Buffett vagyona nemrég törte át a már szinte felfoghatatlan, 100 milliárd dolláros álomhatárt, és ennél is sokkal nagyobb lenne, ha nem adományozta volna ennek egy jó részét Bill Gates és válófélben lévő felesége alapítványának, illetve négy családi karitatív szervezetnek. Mindketten, de különösen Gates szeretne a világ megmentőjének szerepében tetszelegni. Gates esetében a képet most némileg árnyalja, hogy sok kellemetlen részlet derült ki a magánéletéről a válása kapcsán, sőt újabban a szavahihetősége is kétségessé vált munkahelyi körben kirobbant állítólagos zaklatási ügye, illetve a pedofilhálozatot üzemeltető Jeffrey Epsteinnel való kapcsolata miatt.

Gates és Buffett is tulajdonol energiaipari vállalatokat. A TerraPower nevű céget Bill Gates 15 éve indította útjára, jóbarátja, Warren Buffett pedig a PacifiCorp nevű vállalatával részese az energiaüzletnek. Nos, a két milliárdos a napokban jelentette be, hogy Wyoming államban új típusú atomerőmű építésébe kezdenek.

Már a helyszín kiválasztása is érdekes, mivel Wyoming a szénbányászat egyik központja Amerikában.

Az új típusú atomerőmű nem titkolt célja pedig a széntől való függőség megszüntetése.

Több szakértő szerint erre alkalmasak lehetnek viszonylag kis teljesítményű, a megszokottól eltérő működésű atomreaktorok, amelyeket a víz- és naperőművek kiegészítőjeként használhatunk. Jelen esetben egy úgynevezett nátriumreaktorról van szó. Kicsit leegyszerűsítve ezek a reaktorok víz helyett folyékony nátriumot használnak fel a hűtéshez, ami elvben biztonságosabb. A hagyományos, jelenleg is működő atomerőművekkel szemben egyre nő az idegenkedés, főleg Németországban, néhány nagyobb baleset miatt. 

A nátriumreaktorok teljesen átírhatják az energiatérképet!

– nyilatkozta a tervről Bill Gates Wyomingban tartott sajtótájékoztatóján. 

„Ez a leggyorsabb lehetőség arra, hogy csökkenjen a széntől való függésünk” – ezt pedig már Mark Gordon, Wyoming állam kormányzója tette hozzá. Az elképzelés egy 345 megawatt teljesítményű nátriumhűtésű reaktor, melynek teljesítményét csúcsidőben 500 megawattig lehet fokozni a Guardian értesülése szerint. A megépítés nagyjából egymilliárd dollárba, vagyis 300 milliárd forint körüli összegbe kerül majd. Az Egyesült Államok kormánya tavaly év végén 80 millió dolláros támogatást nyújtott az elképzeléshez, és további forrásokat helyezett kilátásba a honatyák jóváhagyása után. 

Chris Levesque, a TerraPower elnöke szerint hét év kell majd a megépítéshez és a próbaüzemhez.

Egyszerűen szükségünk van ilyenfajta tiszta energiára a 2030-as évekre!

– fejtette ki. 

Néhány szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen típusú erőművekhez a megszokottnál nagyobb mértékű dúsítás szükséges, ami csábító célpontot jelenthet terroristáknak, és rossz kezekbe kerülve igen veszélyes lehet az ilyen nukleáris fűtőanyag. Miközben Gates és Buffett a nukleáris energia korszerűsítésében látja a tiszta energia jövőjét, Németország teljes atomstopot vezetne be. Érdekes a Bill Gates által tartott sajtótájékoztató időpontja is. Rossz nyelvek szerint ezzel próbálja elterelni a figyelmet a válásáról, házasságon kívüli kapcsolatairól, munkahelyéhez köthető zaklatási botrányairól és a pedofil Jeffrey Epsteinhez való kötődéséről. 

(Borítókép: Bill Gates és Warren Buffett beszédet tart a Columbiai Egyetemen 2017. január 27-én. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok