Index Vakbarát Hírportál

Halála után is trollkodik a vírusirtók atyja, John McAfee

2021. június 30., szerda 14:46

„Félnek, akiknek félniük kell. Van is rá okuk” – hirdette a rejtélyes weblap John McAfee öngyilkossága után. A kriptoguru saját virtuális valutájának árfolyama pedig az égbe szállt.

Június 23-án holtan találták spanyolországi cellájában John McAfee kriptogurut, a személyi számítógépekre szánt vírusirtók atyját.

A férfi öngyilkossága után nem sokkal egy rejtélyes Q jelent meg Instagram-oldalán, majd élesedett és gyorsan el is tűnt egy weboldal, amely McAfee portréjával hirdette, hogy 28 napon belül leleplezi a férfi által megtudott botrányos titkokat, és közzétett egy linket, amely McAfee saját kriptovalutájára mutat. Ez lehet McAfee utolsó nagy trollkodása.

A whackd token az égbe szállt a hírre, a korábban egy pennynél kevesebbet érő virtuális valuta 733 százalékos értéknövekedést mutatott, és az általa valaha elért legmagasabb árfolyamon, 0,07 amerikai dolláron állt meg. Az azóta eltelt időben értéke ugyan visszazuhant 0,04 dollárra, de a tranzakciók száma soha nem látott magasságokba ugrott az Etherscan szerint, és megjelentek az áltokenek is.

A McAfee Dex, a hivatalos árusító oldal pedig elérhetetlenné vált.

Mivel McAfee korábban saját kriptovalutájának, a whackdnek teljes reklámkampányát építette fel arra, hogy a pedofil bűntettekért bebörtönzött Jeffrey Epsteinhez hasonlóan lesz vége az ő életének is, így nem elképzelhetetlen, hogy a 75 éves korában – a halottkémi jelentés szerint, amelynek McAfee felesége nem hisz – öngyilkosságot elkövető gurunak az utolsó őrült marketingfogása áll az egész mögött. A férfinek többször meggyűlt már a baja a hatóságokkal, tavaly Spanyolországban börtönbe került adóelkerülés miatt, és halála előtt nem sokkal tudta meg, hogy kiadják az Amerikai Egyesült Államoknak.

McAfee egész életét körbefonták az összeesküvés-elméletek – őrült életéről itt írtunk –, elit- és kormányellenes retorikáját, illetve a QAnon összeesküvés-elméletet pedig megpróbálta a kriptobizniszében előnyére fordítani. 2019-ben indította el saját tokenjét, a whackdet, amely konkrétan ezekre az előbb említett elméletekre épült.

Egyrészt a valuta elnevezése az angol whacked kifejezésből származik, amely bizonyos kontextusban jelentheti azt, hogy valakit kicsináltak, kinyírtak. McAfee karjára is tetováltatta a feliratot, majd a róla készült fényképet megosztotta egy tweetben azzal a szöveggel, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya öngyilkosságnak álcázott halálos támadással fenyegette meg. Ha pedig meghal, a tetoválásnak hála mindenki tudni fogja, mi történt. A tweet utolsó sorában pedig saját kriptovalutájára mutató linket helyezett el.

A kriptovaluták kapcsán McAfee videókban és tweetekben is többször hangoztatta, hogy ez az emberek pénzügyi függetlenségének utolsó mentsvára, ezért a kormány(ok) háborút hirdettek e pénzek ellen. Volt tweetje, amelyben magát prófétának állította be, miközben arról tájékoztatott, hogy a háború már elkezdődött, és tudása miatt vadásznak rá a hatóságok.

A bevezetést követő reklámkampányban szerepelt a pizzagate és Jeffrey Epstein öngyilkossága is. McAfee akkor azt hirdette, hogy Epstein nem lesz öngyilkos, Twitterén pedig 

haláláig többször hangoztatta, hogy nem fogja úgy végezni, mint Epstein.

Az etherumalapú whackd emellett nemcsak nevében és marketingjével, de felépítésében is az összeesküvés-elméletek hívőire célzott. Deflációs valutaként megtervezve ugyanis az összes tranzakció tíz százalékában és ezertranzakciónként egyben „elégnek” a tokenek.

Mind a botrányos titkok kiszivárogtatását ígérő weblap, mind a McAfee Dex, a token hivatalos beszerzési helye is elérhetetlen, de a Q betű megjelenése óta McAfee Instagramja is törölve lett. Hála a webarchívnak, ezen a linken megtekinthető a weblap két nappal ezelőtti állapota. Ezek fényében vagy épp ettől függetlenül ne fogadjon senki nagy összegben arra, hogy ha a 28 nap le is telik, a gyerekek vérét elfogyasztó Hillary Clintonról vagy Oprah Winfrey-ről jelennek meg majd felvételek az interneten.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy a 06 (80) 820-111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, itt találhat segítséget.

(Borítókép:  web.archive.org)

Rovatok