Index Vakbarát Hírportál

Egy éven belül félmillió Starlink felhasználóra számít Elon Musk

2021. július 2., péntek 20:04

Idén augusztusra már szélessávú netet sugároznának bolygónk szinte egészére, 69.420 aktív felhasználójuk van most.

A barcelonai MWC-n (Mobile World Congress, vagyis Mobil Világkongresszus) tartott virtuális sajtótájékoztatót a SpaceX műholdas internethálózata, a Starlink kapcsán Elon Musk. A program 2018-as indulása óta 1700-nál is több műholdat állítottak alacsony Föld körüli pályára, a nyitott tesztelői fázisban pedig elérték a kiemelten fontos 69 420 számú felhasználót – közölte Musk, aki ezzel a számmal valószínűleg csak trollkodott.

A Starlink jelenleg tizenkét országban elérhető, de ezek számát folyamatosan növelik. Magyarország kívül esik a szolgáltatás zónáján, a műholdprojekt weboldala szerint 2022-ben kezdenek el a mi régiónkban is sugározni.

„Szerintem jó úton haladunk ahhoz, hogy pár százezer, vélhetően félmilliónál több felhasználónk legyen az elkövetkező tizenkét hónapban” – mondta Musk.

A sarkköri régiók kivételével a Föld egészén elindítani a műholdas internetszolgáltatást és félmillió vagy több felhasználót szerezni ambiciózus kihívás.

A Starlink szolgáltatást jelenleg havi 99 dollárért kínálja a SpaceX „A Semminél Jobb Béta” tesztfázisban előzetes regisztráció után, illetve van egy egyszeri 499 dolláros belépési díj is, amelyért a műholdas csatlakozáshoz szükséges hardver, az önmagát beállító antenna és egy router jár. Gwynne Shotwell, a SpaceX igazgatója korábban arról beszélt, hogy ez egy nagyon kedvező kínálat az előfizetőknek, a hardver ugyanis 1000 dollárjába kerül a cégnek. A tervek szerint – akárcsak a bétát – a Starlink internetet magánszemélyek és cégek is használhatják majd.

Elon Musk az MWC-n tartott tájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy csapata két országos mobilszolgáltatóval is megegyezett már, de egyiket sem nevezte meg. A techguru a Starlinket kiegészítő szolgáltatásként képzeli el, 

Musk kitöltené vele az űrt az 5G és a kábeles internet között.

A Starlinken keresztül 50-150 Mb/másodperces sebességet, 100 Mb / másodperces le- és 20 Mb / másodperces feltöltési sebességet ígérnek 20-40 milliszekundumos latenciával. A CNBC közölt egy hosszabb riportot, melyben megszólalnak az Amerikai Egyesült Államok különböző részein élő előfizetők. Az internetszolgáltatás minősége ez alapján változatos, de általánosságban elmondható, hogy HD minőségű online videóstreamre, és akár még játékokra is alkalmas.

A projekt több mint tízmilliárd dollárjába került eddig a SpaceX-nek, és további 5-10 milliárdos befektetéssel számol még Musk, aki a sikeres indítás után évi harmincmilliárdos profitot vár a Starlinktől. A bevételekből először a SpaceX Mars-misszióit fedeznék, a hosszabb távú tervek között pedig a Starlink SpaceX-ből történő leválasztása és önálló cégként történő tőzsdére lépése is szerepel. Kérdés, hogy sikeres lesz-e, a Starlink legnagyobb vetélytársa, a hasonló szolgáltatást kínáló OneWeb például tavaly csődöt jelentett be, melyből azóta sikerült kikerülnie.

Rovatok