Index Vakbarát Hírportál

Felforralhat egy tavat a kriptobányaként használt magánerőmű

2021. július 8., csütörtök 05:57

Az Atlas 8000 számítógéppel bányássza a bitcoint, a közeli Seneca-tó hőmérséklete pedig folyamatosan emelkedik az ezt kiszolgáló erőmű miatt. A cég ráadásul a géppark bővítését tervezi.

A New York államban található, 12 ezer éves Finger-tavak legnagyobbikát, a világ pisztrángfővárosának és a Nemzeti Pisztráng Derbinek is otthont adó Seneca-tavat komoly veszély fenyegeti – állítják a tó körül élők. A víz hőmérséklete ugyanis folyamatosan emelkedik a Greenidge Generation erőművének hatására, melyet az Atlas magánvállalat üzemeltet bitcoinbányászat céljából.

Az Atlas az elmúlt másfél évben kezdte el átalakítani és aktívan használni a fosszilis anyagokkal működő erőművet. Az NBC riportja szerint nyolcezer számítógéppel bányásszák a kriptovalutát – 2021 februárjában 1100 bitcoint –, de a cég tervezi a bányász géppark bővítését idén.

Három évvel a 2011-es bezárása után, 2014-ben került magánkézbe a Greenidge erőmű. A közel 80 éves létesítmény 2017-ben, szénerőműből földgázzal üzemelővé történő átalakítása után kezdte meg működését. Akkor csak a rendkívül energiaigényes időszakokban termelt a 108 megawatt kapacitású üzem. 

Az Atlas 2019 végén indította el a kriptobányát, amely egy évvel később már akkorára bővült, hogy átlagosan 14,4 megawattnyi energiát fogyasztott. Ha a tervezett bővítés megtörténik, 85 megawattot is használhat majd a kriptobánya.

A hatalmasra nőtt energiafelhasználással párhuzamosan az erőmű ökológiai lábnyoma is többszörösére nőtt. Tavaly decemberben 243 103 tonnányi szén-dioxidot bocsátott ki a Greenidge, ami tízszeres növekedés az előző évi mennyiséghez képest. Az asztmáért és a tüdőrákért felelősnek tartott nitrogén-monoxid-kibocsátás is tízszeresére nőtt az erőmű által – írja az ArsTechnika a Greenidge által közölt adatokra hivatkozva.

Jelenleg évenkénti 641 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátására van engedélye az erőműnek, de ha az Atlas tartani akarja a tervezett bővítési ütemtervet, az éves kibocsátásuk 1,06 millió tonnára ugrana.

A levegő szennyezése mellett a Seneca-tó is megszenvedi a bitcoinbányászatot. A tizenkétezer éves tóba nyaranta napi 500 millió liter víz beengedésére van engedélye a Greenidge-nek a Keuka-tó csatornáján keresztül.

A természetbe visszajuttatott víz hőmérséklete nyáron 42, télen 30 Celsius lehet. A New York Állami Környezetvédelmi Minisztérium az elmúlt négy évben figyelemmel kísérte a tóba visszakerülő víz hőmérsékletét, amely átlagosan nyáron 36,67 °C, télen pedig 21,1 °C volt. A helyiek szerint a tó már most érezhetően melegebb, mint korábban volt, de az ezt vizsgáló kutatás csak 2023-ban lesz kész.

A legnagyobb veszélynek a Seneca-tóban élő szivárványos pisztrángok vannak kitéve. Ezek az állatok 20 fokos tiszta vízben élnek és szaporodnak. Ha a víz hőmérséklete nő, a halak nem fejlődnek rendesen, mivel az algásodás és a víz csökkenő oxigénszintje miatt nem tudnak lélegezni. A Nemzeti Pisztráng Derbi is a Seneca-tavon kerül megrendezésre 57 éve, mondják az itt lakók, ez is veszélybe került a magáncélú kriptobányászattal.

Az Atlas 60 millió dollárt költött a Greenidge erőmű korszerűsítésére, majd a befektetés gyorsabb megtérülésének reményében fordult a bitcoin felé – mondta Jeff Kirt, a vállalat vezérigazgatója az NBC-nek. Az erőmű jelenleg 31 embernek ad munkát a környéken.

A kriptovaluták „bányászata” nagyon leegyszerűsítve az a folyamat, amelyen keresztül az egész rendszer alapjául szolgáló blockchaint szabályozzák és hitelesítik. Ez hatalmas mesterségesenergia-igénnyel jár, a kriptovaluták bányászai lényegében egy energiapazarlási versenyben vesznek részt, hogy a csatasorba állított számítógépeik hatalmas mennyiségű (másodpercenként akár kvintilliós nagyságrendű, azaz 1030) aritmetikai számítást végezzenek el: a „győztes” jutalma, hogy ők verifikálják a megelőző percek összes tranzakcióját.

Frissítés (07.09):

A Greenidge erőmű közleményt adott ki a sajtóban megjelent hírekre reagálva, tagadva a megjelent információkat. Ebben azt írják, a március 1-je és április 17-e között méréseik alapján a víz, mely elhagyja erőművüket 9,7 Celsius fokos, az erőmű környezetében mért vízhőmérséklet pedig átlag 19 fokos. „Az erőműben végzett munka során tartjuk az állam által előírt kötelességeinket, ami a károsanyag kibocsátást illeti. Az, hogy a Greenidge működése negatív hatással lenne a Seneca-tóra vagy New York állam levegőjére, nem igaz” – írják.

(Borítókép: Maxim Shemetov / Reuters)

Rovatok