Index Vakbarát Hírportál

Zsarolóvírus: hetekig tart, míg kinyit a svéd Coop

2021. július 8., csütörtök 06:18

Az amerikaiak államközi szinten egyeztetnek az oroszokkal a zsarolóvírusokról.

Hetekig tarthat, míg a legutóbbi zsaroló hackertámadás áldozatául esett cégek, például a svéd Coop bolthálózatának működése helyreáll. Mint ismert, múlt pénteken az orosz REvil hackercsoport a vállalati IT szolgáltatásokat nyújtó Kaseya szoftverén keresztül több mintegy 1500 cég informatikai rendszerét tette működésképtelenné, amikor fájljaikat titkosítva „túszul ejtette” azokat. A bűnözők 70 millió dollár értékű váltságdíjat követeltek bitcoinban a titkosítást feloldó jelszavakért cserébe.

A Kaseya szerverek, laptopok és asztali gépek távoli rendszerfelügyeletét lehetővé tévő szoftver, valamint szolgáltatások fejlesztésével és működtetésével foglalkozik. A támadás kifejezetten az „ellátási rendszerükre” irányult, az érintettek köre így nagyon széles, akárcsak a korábbi SolarWinds-hack esetében.

A Kaseya vezérigazgatója hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem ismerik a kár pontos kiterjedését, de kiemelte, hogy a támadás nem érintett fontos infrastruktúrát, mivel nincsenek ilyen ügyfeleik.

Tárgyalnak, de amúgy megúszták

Az amerikai kormány sajtótájékoztatóján a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki elmondta, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök június közepén genfi találkozójukon olyan, nemzetbiztonsági szempontból kritikus infrastruktúrákat listázó jegyzéket adtak át egymásnak, amelyek tiltottak a másik fél állami hackereinek. A felek az ezeket érő kibertámadásra úgy reagálnának, mint egy katonai támadásra.

A találkozó megállapodtak továbbá arról, hogy szakértői államközi egyeztetéseket folytatnak a zsaroló támadásokról. Ez utóbbi nemcsak időszerű, de jövő héten esedékes is.

Az elnök világossá tette Putyin elnöknek, hogy ha az orosz állam nem tud vagy nem akar fellépni az Oroszországban tevékenykedő bűnöző elemekkel szemben, akkor fenntartjuk a jogot, hogy magunk lépjünk fel ellenük

– mondta a szóvivő.

Amint arra kedden Joe Biden maga is felhívta a figyelmet, a Kaseyát ért támadás viszonylag kevés amerikai céget érintett. Ugyanakkor Új-Zélandon 11 iskolának és több óvodának, Németországban több száz cégnek okozott problémát a REvil, a legnagyobb áldozat pedig a svéd Coop.

Az élelmiszerbolt-hálózat, amely a pénztárgépeit üzemeltető Visma Esscom révén kapcsolódott a Kaseyához, 800 boltját volt kénytelen bezárni, és még mindig nem állt helyre a rend, bár a cég bizakodó.

Már több a kinyitott, mint a bezárt bolt

– közölte a cég szóvivője szerdán a Reuterssel.

(CNN, Nextgov, Reuters)

(Borítókép:  A 2021. július 5-én közreadott képen egy felirat figyelmezteti a vásárlókat hogy a Coop szupermarket informatikai probléma miatt ideiglenesen zárva tart Stockholm Vastberga negyedében. Fotó:  Jonas Ekstromer / MTI / EPA / TT)

Rovatok