Index Vakbarát Hírportál

Megjavították a Hubble űrteleszkópot

2021. július 16., péntek 18:47

Hamarosan ismét működni fog a Hubble űrteleszkóp, mivel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek sikerült távolról orvosolni a fedélzeti számítógép problémáját.

A komputer június közepén állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállítottak. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak. A szakemberek kezdetben azt gyanították, hogy a probléma forrása egy 1980-as években készült számítógép. Ám mivel a központi számítógép is leállt, a marylandi Goddard Űrközpont repülésirányítói erre és egy áramszabályozó egységre fókuszáltak.

Most sikerült átállni a biztonsági hardverekre – közölte a NASA, hozzátéve, hogy ha minden jól megy, hamarosan újraindulhatnak a csillagászati megfigyelések. A Hubble irányítói megfigyelik a hardvert, és megkezdték a biztonsági üzemmódból való átállás folyamatát.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint másfélmillió megfigyelést tett, ezekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta alkalmával végeztek rajta javításokat és felújításokat. A NASA a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot.

Rovatok