Index Vakbarát Hírportál

Találtak valamit, megdőlni látszik, amit eddig Velencéről tudtunk

2021. július 23., péntek 21:20

Római kori útra bukkantak a régészek nemrég egy Velence környékén található lagúnánál. A történészek eddig úgy gondolták, hogy itt először a kora középkorban jött létre település, de a lelet fényében ez a feltételezés megdőlni látszik.

A régészeti feltárások eredményét Nature tudományos folyóiratban közölték. Az út maradványai több kilométer hosszan láthatóak, eredeti állapotában több méter széles lehetett.

a régészek szerint a létezése bizonyítja, hogy már az ókorban is létezett egy település Velence környékén.

Az Olasz Tengerésztudományi Intézet (ISMAR) kutatói szerint az út a római-kori úthálózat része lehetett és közvetlenül a tengerpart mellett futhatott. Az utat falakkal is elkerítették, hogy a hullámok ne lepjék el, valamint a kalózok ellen is védelmet nyújthatott. 

A régészek szerint a tengerszint később megnövekedett és ennek köszönhetően az útnak ez, a tengerpart mellett futó része a víz alá került és feledésbe merült. A geológiai és modellezési adatok azt mutatják, hogy az út egy homokos gerincen húzódik, amely a római korban a tengerszint felett volt, de mára a lagúnába merült. A közelmúltban kifinomult szonárok és egyéb felderítőeszközök használatával sikerült rábukkanniuk. 

az út mellett aztán néhány kőépület maradványát is megtalálták, amelyek egy római kori település részét képezhették.  

Összesen 12 egykori építményt fedeztek fel, amelyek északkeleti irányban, 1140 méter hosszan helyezkednek el a lagúna Treporti-csatorna néven ismert területén. A kutatók szerint az épületek egy kikötő részei lehettek.

A legnagyobb épület 135 méter hosszú volt és a jelek szerint körülbelül négy méter magas lehetett, szerintük ez is valamiféle kikötői építmény, például a dokk lehetett.

A felfedezés azért meglepő, mert a régészek eddig azt feltételezték, hogy Velence története az V. században kezdődött: a legenda szerint a várost 421. március 25-én alapították és ebből kifolyólag pont az idén ünnepelték 1600. születésnapjukat. Az új eredmények fényében azonban lehet, hogy több gyertyát kellett volna feltenniük a képzeletbeli születésnapi tortára. 

Rovatok