Index Vakbarát Hírportál

A tudósokat is felelősségre kell vonni a járvány miatt?

2021. augusztus 12., csütörtök 16:48

A brit Times hasábjain megjelent írás felvetette, hogy a tudósokat – legfőképp azokat, akik bizonyítékok nélkül azt mondták, hogy a maszkviselés nem segít – is felelősségre kell vonni a járvány terjedése miatt.

A cikket Tom Chivers, az UnHerd magazin tudományos szerzője jegyzi. Állítása szerint az Egyesült Királyságban a járvány terjedésében annak is szerepe volt, hogy a tudósok sok esetben nem megfelelően reagáltak a vírusra, ezzel veszélybe sodorhatták az emberek életét. 

A tudósok sem állhatnak a kritika felett

– írta Chivers, aki szerint épp ezért a járványkezeléssel kapcsolatos hatósági vizsgálatoknak nemcsak a politikusok, hanem a tudósok körében is vizsgálódnia kellene.

A szerző szerint a szakértők több alkalommal is téves kijelentéseket tettek, amivel veszélynek tették ki az embereket. Példának hozta fel azt, amikor bizonyos szakértők „tudományos konszenzusra” hivatkoztak azzal kapcsolatban, hogy a maszkviselés nem véd meg a fertőzéstől. 

Az előző évben még nem voltak adataink arra vonatkozóan, hogy a maszkok működnek-e. Korrektebb lett volna azt mondaniuk, hogy „szerintünk nem működnek, de az sincs kizárva, hogy igen”. Lehet, hogy életeket mentettek volna meg ezzel

– fogalmazott Tom Chivers. Emlékezetes, hogy a járvány elején idehaza is vitatott kérdés volt, hogy segít-e a maszkviselés. 

A tudósok egyébként a másik véglet tekintetében is hajlamosak voltak túlzásba esni.

Nemrég Neil Fergusont, az Imperial College London epidemiológusát pont egy hasonló ügyben kérdezték meg a Finanical Times egyik podcastjében. Ferguson korábban a saját járványügyi modellje alapján azt mondta, hogy idén nyáron „szinte biztosan” százezer felett lesz az új esetek száma az Egyesült Királyságban, ami végül erős túlzásnak minősült.

Megtanultam, hogy ha valamire azt mondanánk, hogy „szinte biztosan” megtörténik, akkor pont azt lehet biztosra venni, hogy nem úgy lesz. A jövőben igyekszem elkerülni az ehhez hasonló sarkos kijelentéseket

– mondta az esetről Ferguson. 

Rovatok