Index Vakbarát Hírportál

Ennél csak melegebb lesz, főleg a városokban

2021. augusztus 13., péntek 13:56

Az éghajlatváltozás miatt a 2040–2050-es években Európában, így Magyarországon is állandósulhat a kritikusan meleg időjárás – írja a Portfolio. A lap annak az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületnek (IPCC) jelentését elemzi a regionális vonatkozások szempontjából, amiről korábban már írtunk

Az elemzés szerint ha a globális felmelegedés mértéke eléri a 2 Celsius-fokot, akkor a hőmérséklet Európában is egyre gyakrabban lépheti át a kritikus küszöbértéket. Amennyiben a következő években nem szorítják vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását,

AKKOR A 2040–2050-ES ÉVEKBEN a kontinensen ÁLLANDÓSULHATNAK A KRITIKUS HŐMÉRSÉKLET-ÉRTÉKEK.

A melegedés miatt a hideg és fagyos napok gyakorisága, valamint a havas időszakok és területek kiterjedése is tovább csöppen Európában. Ráadásul a felmelegedés hatására az erőteljes esőzések, valamint az árvizek gyakorisága is nőhet Európában. 

Helyi szinten némi megnyugvást jelenthet, hogy Magyarország közel esik ahhoz a térséghez, ahol akár még csökkenhet is az éves csapadékmennyiség. Ezzel – valamint a felmelegedéssel – összefüggésben viszont a talajnedvesség is csökkenhet majd, aminek negatív következményei lehetnek.

Az viszont borítékolhatónak tűnik, hogy a hőmérséklet továbbra is nőni fog a térségben, és ez a városokban lesz igazán érezhető. Az épületek ugyanis lassítják a légáramlást, miközben a falak és az utak tárolják a hőt. Ráadásul a városi tevékenységek gyakran maguk is jelentős mennyiségű hőt termelnek.

Rovatok