Index Vakbarát Hírportál

Robotkutyát mutatott be a Xiaomi

2021. augusztus 16., hétfő 06:46

Meglepően olcsó, és tud hátraszaltózni.

A kínai Xiaomi nemcsak az európai mobilpiac élére érkezett meg idén nyáron, de a robotok piacára is betör a napokban bemutatott, CyberDog nevű négylábú robotjával.

A robotkutya 3 kilogramm terhet szállíthat, és másodpercenként 3,2 méteres sebességel képes haladni. Tud pitizni és hátraszaltózni. A hardvere az Nvidia Jetson Xavier NX platformjára épül, a kamerákkal, tapipaddal és GPS-szel együtt 11 beépített szenzorral rendelkezik.

A CyberDog nem az egyetlen négylábú robot a piacon. A kínai gyártó azzal különbözteti meg magát az ANYmal, a Ghost Robotics és a Boston Dynamics termékeitől, hogy a szakmai érdeklődők felé is nyitott: a készülék nyílt forráskódú, tehát szabadon fejleszthető.

Két százalék

Ha már a lépegetők műfajának alapítója szóba került: a CyberDog külsőleg emlékeztet ugyan az amerikai Boston Dynamics robotkutyájára, Spotra, de a hasonlóság itt véget is ér. A Xiaomi robotja jóval kisebb, technikailag is jelentősen különbözik az előképtől, és nem utolsósorban jóval olcsóbb.

Míg a Spot tavaly óta 74 500 dollárért (mostanában 22,4 millió forintért) kapható, a Xiaomi CyberDog 1540 dollár (463 ezer forint) lesz. Ez az ár egyébként az első 1000 példányra vonatkozik, amit a mérnököknek, a robotika iránt érdeklődőknek és a Xiaomi termékek kedvelőinek szánnak, de talán akkor sem lesz sokkal drágább, ha az üzlet beindul.

(Techcrunch, The Verge)

Rovatok