Index Vakbarát Hírportál

Panorámafotóval búcsúzik kényszerpihenője előtt a kínai marsjáró

2021. szeptember 8., szerda 15:58

Ötvennapos kényszerpihenőre készül a Marson Kína Csuzsung marsjárója és a rover irányításáért felelős Tienven–1 űrszonda is a távol-keleti ország első Mars-misszióján. A több mint egy hónapos kommunikációs szünetre azért van szükség, mert a földi rádiós követőállomások számára a Mars túlságosan közel kerül a Naphoz, így megszakad a szondával és a marsjáróval is a kapcsolat.

A Mars pontosan október 8-án kerül együttállásba a Nappal, ám az ezt megelőző és az ezt követő időszak sem lesz alkalmas rádiós kommunikációra. Ennek oka az, hogy a rádióhullámoknak a Naphoz túl közel, annak ionizált külső légkörén kellene áthaladnia, írja az Űrvilág a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) közleménye alapján.

Mind a Tienven–1-küldetés szondája, mind a Mars felszínén dolgozó rover szeptember közepén automatikus biztonsági üzemmódba lép. A Nap–Mars-együttállás végével, a távközlési kapcsolat helyreállásával az űreszközök újra munkába állnak.

A május 22-e óta szolgálatot teljesítő Csuzsung marsjáró eddig egy kilométeres utat tett meg a Marson, túlélte tervezett minimális élettartamát, és a CSNA szerint jó műszaki állapotban van, úgyhogy októberben folytatódhatnak a kutatások. A rover felvételeiből készített panorámafényképen jól látható a kis jármű következő kutatási célpontja is, az Utopia Planitia nevű síkságon található dűne.

A Csuzsungnak a bolygó felszínén megtett útját a Mars körül keringő szonda követi figyelemmel, mindennap elhalad a rover felett, és fényképeket készít róla. Ezek közül a fényképek közül közölte az utolsót a Kínai Nemzeti Űrügynökség, a fotón jól kivehetők a rover keréknyomai és a leszállóhelytől megtett távolság.

Egyéb marsi hírek a napokból: a NASA Perseverance rovere sikeresen gyűjtött be kőzetmintát a Mars felszínéről.

Rovatok