Index Vakbarát Hírportál

Kulcslyukon belőtt lézerrel lehet körülnézni a szoba belsejében

2021. szeptember 11., szombat 06:01

Egy pontból szóródó fénnyel derítik fel a mozgó dolgokat. Katasztrófa túlélőinek felkutatására lehet alkalmas az új technika.

A Stanford Egyetem számítógépes képalkotási laboratóriuma videón publikálta különleges technikai fejlesztését, amellyel kép készíthető egy zárt térről egy pontban bejuttatott lézer segítségével.

A látómezőn kívüli képalkotás (angol rövidítéssel NLOS) lényege, hogy a nem a kamera előtt elhelyezkedő tárgyakat is képes megjeleníteni, vagyis a sarok mögé is belát, anélkül hogy benézne. Ez önmagában technikailag nem újdonság, a fény-, illetve lézerimpulzusokat kontrolláló és az azok visszaverődésének idejét elemző algoritmusra van szükség a megvalósításához. Ami fontos még, hogy kellenek hozzá nagy fényvisszaverő felületek, amelyekről visszajön a rejtett tárgy által visszavert fény.

A Stanford újítását kulcslyukképalkotásnak nevezték el, ami le is írja, amire képes a rendszerük: a lyukon bejuttatott lézer megvilágít egy pontot a szemben lévő falon, a fény szóródik, és a szobában található tárgyról, esetleg személyről a falakra verődve jut vissza a kulcslyukhoz, ahol egy fotodetektor méri az egyes fotonok beérkezésének idejét.

A kulcslyukon keresztül azonban nem ismerhetők fel a mozdulatlan dolgok. Csak mozgásban lévő tárgyak jeleníthetők meg, azok is a mozgásnak megfelelő elmosódással. Az ilyen formákat pedig a szakavatott szem vagy későbbiekben a mesterséges intelligencia tudja felismerni.

Az NLOS-képalkotás egy rohamosan fejlődő technikai terület, amelynek nagyon fontos alkalmazásai lesznek az orvosi diagnosztikában, az önvezető járműveknél és a robotikában, a régészetben, a katasztrófák túlélőinek kimentésében vagy akár túszejtési vagy hasonló harci helyzetben.

(Gizmodo)

Rovatok