Index Vakbarát Hírportál

Tojásaiknak énekelnek a madarak, a fiókák figyelnek is

2021. szeptember 19., vasárnap 14:59

Még pingvineknél is megfigyelték a jelenséget.

Az ausztrál Flinders Egyetem munkatársa Diane Colombelli-Négrel merő véletlenségből egy évtizede megfigyelte, hogy az arrafelé honos verbalakú madár tojásain ülve is énekel, amikor jellemzően célszerűbb a ragadozók figyelmét nem felkelteni.

Az már rég ismert, hogy az embereknél a magzat még az anyaméhben megtanulja az anyja hangját, az énekesmadarakról ugyanakkor azt gondolták, hogy a madáréneket csak kikelés után tanulják meg. A kutatás kimutatta azonban, hogy amit a lazúr tündérmadár csinál, nem véletlen és tényleg a tojásainak énekel.

A madaraknál fontos szerepe van ennek. Egyrészt megtanulja megkülönböztetni saját fajának hangját más madarakétól. Az anyja továbbá egyfajta jelszót tanít meg neki, amellyel a reakció alapján meg tudja különböztetni saját fiókáit egy esetleges fészekbitorlótól.

Az emberi magzatnál a szívritmus csökkenése mutatja, hogy figyel a külső impulzusokra. Ugyanez a jelenség a még ki nem kelt fiókáknál is kimutatható. Colombelli-Négrel hatalmas munkával 109 különböző tojáson végzett szívritmus vizsgálatot, mielőtt október végén közlésre kerülő tanulmányában megállapította, hogy legalább négy különböző madárfaj is megismerkedik faja énekével a tojásban.

Ezek közé tartozik a japán fürj, a hosszúfarkú tündérmadár, a kis földipinty és meglepő módon a kék pingvinek.

(ScienceNews)

Rovatok